רכב גורר-נגרר ארוך מן המותר - האם יוטל קנס כבד?
דרגו את המאמר |
|

קנס גבוה במיוחד על נסיעת רכב נגרר ארוך מהמותר
בית המשפט לתעבורה בירושלים קבע כי על משרד התחבורה והמשטרה לנקוט ביד קשה בכל הנוגע לאכיפה בגין עבירות על האורך המותר ברכבי גורר-נגרר. בהכרעת דין אשר ניתנה לאחרונה בעניין זה נקבע כי היות ובקרב נהגי רכבים אלה רווחה התפיסה כי ניתן להפר תקנות אלו חדשות לבקרים, יש להחמיר בענישה ובאכיפה. בית המשפט גזר במקרה זה קנס בסך 3,000 שקלים על נהג אשר רכבו עלה על האורך המותר. כמו כן, הוטלה על הנהג פסילה למשך שלושה חודשים, ופסילה על תנאי.
בגזר דינו, מתח בית המשפט ביקורת על התופעה הכללית בה נהגים של רכבי גורר-נגרר מתעלמים במופגן מתקנות התעבורה. על פי התקנות, אורכו של הרכב אינו יכול להיות גדול מ-18.75 מ'. עם זאת, בית המשפט ציין כי חרף תקנות אלה נהגים רבים נוהגים ברכבים ארוכים יותר. למעשה, השופט ציין כי נהגים אלו בוחרים לפעול באופן האמור וזאת בשל "הקנס המזערי" אותו הם "מוכנים לספוג".
השופט, אברהם טננבוים, ציין בגזר הדין כי נהגים רבים עושים חישוב של עלות מול תועלת ומוכנים לספוג קנסות, אשר לרוב הינם נמוכים, על פני קיום תקנות החוק כלשונן. השופט הוסיף כי ניתן היה להתרשם מהטיעונים שהציג ב"כ הנאשם כי מדובר בעונש נמוך בסך מאות שקלים בלבד, ויש להטיל את הקנס על החברה ולא על הנהג. בית המשפט דחה את טענות הסנגור המלומד.
"האם חוטא יצא נשכר?"
"לצערי אינני יכול לקבל את עמדתו של ב"כ הנאשם", כתב השופט, "קבלתן של טענות אלו תרוקן למעשה את החוק מתוכנו ותעשה אותו פלסתר תוך התעלמות מוחלטת ומופגנת מהדין. לא זו אף זו, קבלת טענה זו עלולה להביא לפגיעה ישירה בנהגים ישרי דרך המקפידים על הוראות החוק כסדרן".
האם חוטא יצא נשכר ואילו שומר חוק דינו להיות מוכה? תהה השופט. השופט ציין כי נהגים שומרי חוק נאלצים להתמודד עם עלות גבוהה במיוחד, והוצאות כלכליות נכבדות, וזאת בכדי לא להפר את התקנות. לעומתם, נהגים אשר מפרים את הוראות החוק "נהנים מחיסכון בהוצאות אלה", וזאת תוך שהם מוכנים לספוג קנס מפעם לפעם.
מכל האמור לעיל, השופט טננבוים קבע כי יש להוציא מבית המשפט מסר מרתיע לגבי נהגים המפרים חוק זה ולהטיל על הנהג דכאן קנס משמעותי. "קנס זה יביא את הנהג לסרב לנהוג ברכב הארוך מן המותר בעתיד, וזאת מאימת המחיר המקופל בהתנהגות זו באם ייתפס", קבע השופט, "אכן ייתכן כי עונש על החברה יכול לשמש הרתעה חזקה יותר, אך גם ענישת הנהג יכולה לסייע למיגור תופעה זו". יש לציין כי השופט התייחס במקרה דנן גם לעברו התעבורתי המכביד של הנאשם – 61 הרשעות קודמות.