בקשה לביטול איסור מנהלי על שימוש ברכב, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
קצין משטרה בכיר רשאי להורות על איסור שימוש ברכב בגין עבירות תנועה מסוימות, כאשר עבירה בוצעה לנגד עיניו של הקצין. אולם גם אם ישנן ראיות לכאורה, קיימת חובה על המשטרה, בטרם השבתת הרכב לערוך שימוע לנהג, ורק לאחר שניתנה הזדמנות הוגנת להשמיע את דברו בעניין, ניתן להורות על איסור מנהלי על שימוש ברכב.
התוספת השביעית לפקודת התעבורה:
סוגי העבירות שבגינן ניתן לאסור שימוש מנהלי ברכב מופיעות בחלק א' לתוספת השביעית של פקודת התעבורה, וכוללות: הסעת נוסעים בשכר מעל המותר לפי הקבוע ברישיון הרכב, הסעת נוסעים בשכר ובמונית בניגוד להוראות החוק ונהיגה ברכב למרות שניתנה הודעת איסור שימוש בו.
כמו כן, ניתן לאסור שימוש בגין נהיגה ללא רישיון תקף או ללא רישיון לסוג הרכב שנעצר, נהיגה בזמן פסילה, נהיגה בזמן פסילת רישיון רכב או נהיגה בניגוד להודעת איסור שימוש, נהג חדש ללא מלווה, הסעת נוסעים על ידי נהג חדש מעל המותר וללא מלווה, נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים או סמים, הפקרה לאחר פגיעה והובלת מטען עודף.
משך זמן האיסור על שימוש ברכב
תקופת איסור השימוש ברכב ניתנת למשך 30 ימים, אולם אם במהלך שלוש השנים האחרונות הרכב נאסר לשימוש על ידי קצין משטרה או במסגרת משפט תעבורה בגין עבירה המנויה בתוספת השביעית לפקודת התעבורה, תקופת איסור השימוש ברכב תהיה למשך 60 ימים.
איסור מנהלי על שימוש ברכב קבוע בסעיף 57 א' בפקודת התעבורה, ולפיו במקרים שבהם שוטר מצא, לאחר שקילת רכב מסחרי, כי אדם שהוביל מטען ברכב כאשר משקלו הכולל של הרכב והמטען המובל בו עולה על המשקל הכולל המותר לפי רישיון הרכב, השוטר רשאי למסור לנהג הודעה האוסרת את השימוש ברכב לתקופה של 30 ימים, ואם במהלך שלוש השנים הבאות נמסרה הודעת איסור שימוש באותו רכב, או שניתן לגביו צו איסור שימוש לתקופה של 60 ימים, וליטול את רישיון הרכב.
בקשה לביטול איסור השימוש ברכב
החוק מאפשר לבעל הרכב להגיש לבית המשפט בקשה לביטול איסור השימוש בו. סעיף 57 ב'(א) לפקודה קובע כי בעל רכב שלגביו ניתנה הודעת איסור שימוש וכן נהג שקיבל את ההודעה, רשאים להגיש בקשה לבית המשפט לתעבורה לבטל את הודעת האיסור. בית המשפט יכריע לגבי הבקשה לאחר שמיעת היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו או השוטר.
בית המשפט עשוי לבטל את הודעת איסור השימוש אם נוכח כי הרכב נלקח מבעליו ללא ידיעתו והסכמתו או שמי שנהג ברכב פעל בניגוד להוראותיו של בעל הרכב, ובעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה. במקרים שבהם לא נערך כלל שימוע לנהג ושלא פורטו נימוקים להחלטה המנהלית לאיסור שימוש ברכב, אין בידי בית המשפט כלים לשקול סבירות ההחלטה המנהלית, לכן הוא יכול להורות על ביטול צו איסור השימוש שניתן. כמו כן, בית המשפט עשוי להתחשב בנסיבות האישיות של הנהג, ולהורות על קיצור האיסור על פי שיקול דעתו.