פסילה עד תום ההליכים
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
פסילת רישיון נהיגה של נהג, אשר הוגש כנגדו כתב אישום בגין ביצוע עבירות תעבורה, נעשית מכוח סעיף 46 לפקודת התעבורה. סעיף זה קובע כי בית המשפט רשאי לפסול אדם מלהחזיק רישיון נהיגה עד לתום ההליכים, או עד לביטול הפסילה, וזאת בכפוף לבקשה אשר מוגשת בעניין זה על ידי היועץ המשפטי לממשלה, בא כוחו, או שוטר בדרגת מפקח ומעלה.
התביעה רשאית לבקש בקשה זו, בדרך כלל במקרה של דו"ח הזמנה לדין וקל וחומר כאשר מדובר בתאונת דרכים. בקשה זו מוגשת על פי רוב כאשר הנהג כבר נמצא בפסילה מנהלית. במקרים נדירים, מוגשת הבקשה כנגד נהג שרישיונו לא נפסל בפסילה מנהלית. בית המשפט מקבל את החלטתו בנוגע לנאשם בהתאם לנסיבות המקרה הספציפי, הן מבחינת הנאשם והן מבחינה העבירה.
מסוכנות הנהג
השאלה המרכזית במקרים אלו הינה מסוכנותו של הנהג. דהיינו, האם שקילת הראיות מביאה למסקנה שעל מנת להגן על שלום הציבור יש למנוע מהנאשם לעלות על הכביש. מסוכנות נהג נלמדת מחומרת העבירה בה הוא מואשם, עברו התעבורתי וכדומה. לעיתים, פסילת רישיון הנהיגה תחול רק על חלק מרישיון הנהיגה. לדוגמא, נהג משאית דרס למוות הולכת רגל אשר התפרצה לכביש באור אדום מבלי לשים לב לגובהו של הרכב. במקרה זה, בית המשפט פסל את רישיון הנהיגה של הנאשם על משאית בלבד.
תאונת דרכים קטלנית
סעיף 46ב לפקודת התעבורה עוסק במצבים בהם כתב אישום מוגש כנגד אדם אשר היה מעורב בתאונת דרכים בה נהרג אדם. במקרה זה, יש בסמכותו של בית המשפט לפסול את רישיונו של הנהג עד תום ההליכים המשפטיים, או עד שיוכיח כי אין נהיגתו מהווה משום סכנה לציבור. בניגוד למקרים חמורים פחות, נטל ההוכחה בנוגע למסוכנות הנהיגה עובר לנאשם. הרציונאל הוא כי על נהגים אשר היו מעורבים בתאונות דרכים קטלנית חלה חזקת מסוכנות.
פסילה לחצי שנה או יותר?
החוק קובע כי פסילה עד תום ההליכים הינה פסילה לחצי שנה, וזאת כל אימת שאין אמירה מפורשת בעניין זה מצד בית המשפט. כמו כן, לשופט ישנה הסמכות להאריך פסילה זו גם מעבר לחצי שנה. על פי רוב, תיקי תעבורה אשר נובעים מדו"ח מסתיימים בטרם חולפת חצי שנה. עם זאת, במקרים בהם הנהג הנאשם היה מעורב בתאונה קטלנית, ייתכן וההליכים יימשכו למעלה מכך.
השופט חשין, בש"פ 7647/00 – מדינת ישראל נ' בשארה חינאווי, קבע כי ראוי להימנע מפסילת רישיון נהיגה מעבר לשישה חודשים והארכת הפסילה תיעשה רק בהתאם לקביעת תקופה קצובה. כיום, הפרקטיקה הנהוגה היא שהשופט קובע תקופת פסילה קצובה והצדדים מזומנים לבית המשפט בסמוך לתום הפסילה לבחינת הארכתה או ביטולה.
חשוב לציין כי בקשה לפסילה עד תום ההליכים יכולה להיות מוגשת גם בטרם הוגש כנגד הנהג כתב אישום, ובתנאי שכתב אישום אכן יוגש בתוך שלושה חודשים. בסמכותו של בית המשפט להאריך גם את שלושת החודשים הללו מנימוקים אשר יירשמו.
בקשה לעיון חוזר
נאשם רשאי גם להגיש בקשה לעיון חוזר במסגרתה הוא טוען כי עדותו של העד המרכזי בהליך איננה מסייעת להרשעתו והמשפט התפתח שלא כפי שהתביעה ציפתה. במסגרת בקשה זו, מבקש הנאשם מבית המשפט אשר פסל את הרישיון לבחון את הראיות שהובילו לפסילה מחדש.