www.what2do.co.il

מהי בדיקת מאפיינים לחשוד בנהיגה בשכרות?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 4.5 מתוך 5

מהי בדיקת מאפיינים לחשוד בנהיגה בשכרות?

מבחן מאפיינים היא בדיקת נהיגה בשכרות הבוחנת את התנהגותו הקוגניטיבית של הנהג על ידי התרשמות השוטר בשטח, ללא שימוש במכשירים מיוחדים למדידה או לאיתור אלכוהול. אין מדובר בבדיקה מדעית ומוחלטת, והיא מתאימה בעיקר למקרים שבהם הנהג שתה כמויות אלכוהול רבות וקשה לחלוק על העובדה שהוא שיכור.

 

עד להגעת מכשיר הינשוף, ניתן היה להרשיע אדם באשמת נהיגה בשכרות תוך הסתמכות על בדיקת מאפיינים בלבד, אולם כיום לא ניתן לבסס את האשמה רק על התרשמותו של שוטר שהיה בשטח, ויש צורך בממצאים אחידים ומדויקים יותר כדי לקבוע האם אדם נהג בשכרות, כמו בדיקת נשיפה, בדיקת שתן ובדיקת דם.

 

על פי סעיף 64ב לפקודת התעבורה, בכל אירוע שבו מעורב נהג החשוד בנהיגה בשכרות, מחויב השוטר לערוך בדיקת מאפיינים לנהג תוך התייחסות לקריטריונים הקבועים של מאפייני חזותו והתנהגותו של הנהג, ועליו למלא טופס בדיקת מאפיינים.


מה כוללת בדיקת מאפיינים?

 

במסגרת בדיקת מאפיינים, מתבקש הנהג לעמוד זקוף, ללכת בקו ישר ולגעת עם האצבע באף כאשר העיניים שלו עצומות. בדיקה זו בוחנת את יציבותו של הנהג, מתוך הנחה שנהג ששתה כמות אלכוהול רבה יציבותו תהיה רעועה. לאחר מכן, השוטר רושם את התרשמותו מרמת הביצוע של הפעולות המוטוריות בטופס מיוחד של בדיקת מאפיינים.

 

בנוסף, השוטר מנהל שיחה עם הנהג, במטרה לבדוק האם הוא מדבר לעניין ובאופן עקבי, ומתרשם בכלליות מתשובותיו, וכן בודק אם נודף ריח של אלכוהול מגופו ומפיו של החשוד, ועוקב אחרי האישונים תוך שהנהג מתבקש לעקוב אחרי תנועה מכוונת.

 

בתום הבדיקה נדרש השוטר למלא את הטופס ולבחור על סמך התרשמותו מבין חמש האפשרויות הבאות: הנהג נראה תחת השפעת אלכוהול קלה, הנהג נראה תחת השפעת אלכוהול בינונית, הנהג נראה תחת השפעת אלכוהול כבדה, לא ניתן לקבוע והנהג לא נראה שיכור. במידת הצורך הנהג יישלח למבחני מעבדה.

 

את בדיקת המאפיינים ומילוי הטופס יש לבצע בכל מצב, גם אם החשוד מוכן להיבדק בבדיקת נשיפה, בדיקת שתן או בדיקת דם. בעת הגשת כתב אישום, ניתן לעשות שימוש בממצאים שבדוח המאפיינים כראיה להוכחת החשד, במקרים שבהם נדרשת הוכחת חשד כבסיס להצדקת דרישת השוטר למסור דגימה לבדיקה.

 

הרשעה בנהיגה בשכרות לפי בדיקת מאפיינים

 

כישלון בבדיקת מאפיינים, עלול להביא להרשעת הנהג בבית המשפט לתעבורה, אולם הצלחה בבדיקה אינה מבטלת תוצאות בדיקת נשיפה, שתן ודם. אם הבדיקה המדעית נכשלה מכל סיבה שהיא, כמו בשל כשלים ראיתיים, ניתן להרשיע חשוד על סמך דוח בדיקת מאפיינים שנערך על ידי השוטר בשטח.

 

בשורה ארוכה של פסקי דין נקבע במפורש כי בדיקת מאפיינים יכולה להוות ראיה להרשעת נהג בנהיגה בשכרות, מעל לכל ספק סביר וללא צורך בנתונים נוספים של בדיקה מדעית. העונש הצפוי עקב כישלון בבדיקת מאפיינים הוא תקופת פסילת רישיון עקב נהיגה בשכרות, של לפחות שלושה חודשים, לצד רכיבי ענישה נוספים, כמו: קנס, פסילת רישיון על תנאי ומאסר על תנאי.
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.