www.what2do.co.il

פסילה בשל נהיגה בשכרות

דרגו את המאמר
  התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 4.5 מתוך 5

פסילה בשל נהיגה בשכרות
בשנים האחרונות החמירו המשטרה ובתי המשפט את האכיפה והשפיטה בכל הנוגע לעבירות של נהיגה בשכרות. נהיגה בשכרות נחשבת לרעה חולה אשר מהווה את מקורן של תאונות דרכים רבות, בהן תאונות דרכים קטלניות. גם המחוקק "נרתם" למשימה הלאומית ונקבעה לצידה של עבירה זו פסילת מינימום של שנתיים. סעיף 39א' לפקודת התעבורה הוא הסעיף הרלבנטי לעניין זה.

 

סעיף זה קובע כי במידה ואדם הורשע בנהיגה בשכרות - יש להטיל עליו פסילה למשך שנתיים, וזאת בנוסף לכל עונש אחר. במידה ואדם זה הורשע כבר בנהיגה בשכרות בשנה אשר קדמה לאותה עבירה, יש להטיל על האחרון פסילה למשך ארבע שנים לפחות. בית המשפט רשאי, עם זאת, משיקולים אשר ינומקו על ידו, להורות על פסילה לתקופה קצרה יותר.

 

במילים אחרות, סעיף זה קובע עונש פסילה מינימאלי בכל הנוגע להרשעת נהג בנהיגה בשכרות. לגבי הסיפא של הסעיף, המתיר לבית המשפט לחרוג מפסילת המינימום, חשוב להדגיש כי מדובר במקרים חריגים בלבד ועל פי רוב בית המשפט לא יסטה מהוראותיו המפורשות של החוק - פסילה לשנתיים.

 

מהן נסיבות מיוחדות?

 

כאמור, סעיף 39א קובע כי בכדי להביא להטלת פסילה נמוכה מפסילת המינימום, מוטל על הנאשם להוכיח שבעניינו התקיימו נסיבות מיוחדות המצדיקות זו. בית המשפט המחוזי בירושלים, בעפ"ת 11553-04-11 ו-18398-04-11 מ"י נ' רחמים איציק ואח' (לא פורסם וניתן ב-2011), התייחס לעניין זה בהרחבה. ראשית, יש לציין כי החוק קובע פסילת מינימום לשנתיים "בנוסף לכל עונש אחר".

 

דהיינו, העובדה כי הוטלו על נאשם עונשים נוספים בגין הנהיגה בשכרות, דוגמת עבודות שירות לציבור, איננה מהווה אפוא שיקול להמתיק את פסילתו. הלכה פסוקה היא כי מטרתה של פסילת המינימום הינה בעיקר מניעה, ורכיבי ענישה אחרים (קנס או עבודות שירות) אינם יכולים לענות על שיקול ענישה חיוני זה בעבירות נהיגה בשכרות. 

 
נאשמים רבים טוענים כי נסיבותיהם האישיות חייבות להוות שיקול להפחתה בפסילת המינימום. פעמים רבות נסיבות אלו כוללות מצב בריאותי קשה, תמיכה רפואית בבן משפחה אחר, הצורך להתפרנס, ילדים הסמוכים על שולחנו של הנאשם וכדומה. עם זאת, בתי המשפט קבעו לא אחת כי היות ומדובר בעבירה חמורה, נסיבותיו האישיות של הנאשם נסוגות מול האינטרס הציבורי להילחם בתופעת הנהיגה בשכרות.

 

"באופן זה ידע כל נוהג ברכב, כי הנהיגה לאחר שתיה אסורה, וכי הנוהג לאחר ששתה מעמיד עצמו בסיכון של פסילת רישיון הנהיגה שלו לתקופה של שנתיים לפחות", נפסק לא אחת.

 

פסילה על תנאי?

 

לאחרונה, בית המשפט המחוזי ביטל גזר דין "מקל" אשר הוטל על נהג בגין נהיגה בשכרות, בבית המשפט לתעבורה בירושלים. על הנהג נגזרה פסילה למשך שנתיים, אך למעלה ממחצית הפסילה נקבעה על תנאי בלבד. המדינה הגישה ערעור על גזר הדין לבית המשפט המחוזי, וערכאת הערעור הפכה ההחלטה. בפסק הדין בערעור נקבע כי יש לקבל את ערעור המדינה ולגזור על המשיב פסילה לשנתיים בפועל.

 

השופט אמנון כהן הגדיר את גזר דינו של בית המשפט לתעבורה בירושלים כגזר דין המהווה סטייה של ממש מעונש המינימום. "על פי רוב, ערכאת הערעור איננה מחליפה את שיקול דעתה של הערכאה הדיונית בכל הנוגע לגזירת דינו של נאשם אלא בנסיבות חריגות. עם זאת, במקרים בהם נפלה בגזר דינה של הערכאה הדיונית טעות מהותית, או שהעונש שנגזר על ידה מהווה חריגה קיצונית מרמת הענישה המקובלת בנסיבות דומות, פתוחה בפני ערכאת הערעור הדרך להתערב", כתב כהן.

 

והוסיף, "בענייננו, הגעתי למסקנה, כי העונש אשר הטיל בית משפט קמא על המשיב – 11 חודשי פסילה בפועל ו-13 חודשי פסילה על תנאי – מהווה למעשה משום סטייה קיצונית לקולא מעונש המינימום של שנתיים פסילה בפועל שנקבע לעבירה מסוג זה, המצדיקה התערבות בגזר הדין". 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.