www.what2do.co.il

חיפוש סמים ברכב, מתי החיפוש לא חוקי?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

חיפוש סמים ברכב, מתי החיפוש לא חוקי?

שוטר רשאי לערוך חיפוש סמים ברכב כאשר מתקיים חשד סביר או יסוד סביר להניח כי החשוד משתמש בסמים רק לאחר שהנהג החשוד הבין את משמעות החיפוש והשלכותיו והוא נעשה בהסכמה, ובתנאי שהנהג מודע לזכותו לסרב לחיפוש, והסירוב לא ייזקף לחובתו. בנסיבות שבהן נערך חיפוש שלא כדין, ניתן לפסול את הראיות, ולזכות את הנהג מאשמה של נהיגה בשכרות עקב שימוש בסמים.

 

לאחרונה אושרה על ידי הכנסת מדיניות אי ההפללה, אשר קובעת כי נגד משתמשי קנאביס לצריכה עצמית לא ייפתחו הליכים פליליים, אולם ניתן להטיל עליהם קנסות מנהליים, וכתב אישום פלילי יוגש רק נגד אדם שנתפס בפעם הרביעית כאשר נמצאו באחזקתו סמים קלים, בהתאם לשיקול דעתה של המשטרה.

 

כאשר מדובר בחשד לנהיגה בשכרות עקב שימוש בסמים, המשטרה רשאית לבצע חיפוש ברכב כאשר מתקיים חשד סביר לעוון או פשע, או באמצעות קבלת צו חיפוש שיפוטי. הסמכות לחפש סמים ברכב ללא צו נתונה למשטרה כאשר יש יסוד סביר לחשוד בכך שהחיפוש יסייע באיתור ראיות, קורבנות עבירה או מבצעי עבירה מסוג עוון או פשע.

 

בית משפט רשאי להורות על חיפוש ברכב כדי להבטיח הצגת חפץ לצורך חקירה במשטרה, דיון משפטי או הליך אחר. או אם יש יסוד סביר להניח שהרכב משמש לאחסנת או למכירת חפץ גנוב, שנשמר ברכב חפץ שנעברה בו עבירה, שהוא שימש למטרה לא חוקית, או שהנהג מתכוון לעבור עבירה. עם זאת, חשד סביר אינו מתקיים על בסיס הרשעות קודמות, עבר פלילי, מראה מרושל או שהות באזור הידוע בכך שנוהגים לצרוך בו סמים, וגורמים אלה אינם מהווים עילה סבירה לחיפוש חוקי של סמים.

 

מהרגע שניתן צו לחיפוש סמים ברכב על ידי בית משפט, השוטר רשאי לבצע חיפוש על פי הוראות הצו. אם שוטר מעוניין לחפש סמים ברכב ללא צו חיפוש, סמכויותיו מצומצמות יותר והוא מחויב להבהיר מה החשד שבגינו בוצע החיפוש. לפיכך, אם השוטר סבור שנמצא ברכב חשוד שביצע עבירת סמים, או שיש סמים ברכב, אשר יכולים להוות ראיה, או כאשר יש סיכוי גבוה כי החשוד עומד לבצע בעתיד עבירה הקשורה בסמים, הוא מוסמך לבצע חיפוש ללא צו והחיפוש ייחשב חוקי.

 

זיכוי נהג עקב חיפוש לא חוקי ברכב

 

נהג שנמצאו ברכבו סמים הואשם בעבירת נהיגה בשכרות תחת השפעת סמים. בית משפט השלום קריות, זיכה את הנהג החשוד, לאחר שהשתכנע כי החיפוש בוצע שלא כדין, מאחר שלא הוסבר לנהג כי הוא רשאי לסרב לחיפוש ועצם הסירוב לא ייזקף לחובתו.

 

מכתב האישום עלה כי בפברואר 2015, הנאשם נהג בשעות הצהריים בכביש עירוני במשאית מסחרית כשהוא תחת השפעת קנאביס. בבדיקה שגרתית נמצא חשיש וקנאביס וכלי לעישון סמים. הנאשם הודה שביום קודם עישן סמים, אך הכחיש כי נהג תחת השפעת סמים, וטען כי החיפוש שנערך בגופו וברכבו לא היה חוקי, מכיוון שהשוטרים לא הסבירו לו שזכותו לסרב.

 

עורך דינו של הנאשם ביקש לפסול את הראיות ואת תוצאות בדיקת השתן, בטענה שמדובר בחיפוש לא היה חוקי, וכי נפל פגם חמור בשרשרת המוצגים במעבדה שבה נערכו בדיקות לגילוי סמים בדגימות שתן.

 

בית המשפט קיבל את הטענות וסבר כי הדיבור הכללי שנקט השוטר, אשר לפיו אם החשוד יסרב לחיפוש "לא יאונה לו רע", אינו מקים את הדרישה המהותית של השגת הסכמה מדעת, לכן קבע כי החיפוש לא נערך כדין. בנסיבות שבהן נערך החיפוש שלא כדין, הראיות נפסלו, ופסילתן גרמה גם לפסילת ההודאה במשטרה ולזיכוי הנאשם מהמיוחס לו.
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.