www.what2do.co.il

בדיקת דם נהיגה בשכרות, באילו מקרים?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

בדיקת דם נהיגה בשכרות, באילו מקרים?

בדיקת דם היא בדיקה הנערכת לצורך גילוי ריכוז האלכוהול בדם אצל נהגים שיכורים. מדובר בבדיקה פולשנית המבוצעת על ידי רופא מוסמך בלבד, לכן היא נחשבת לבדיקה חריגה, וכמעט ולא מתבצעת בפועל על ידי רשויות האכיפה.

 

לצורך גילוי ריכוז אלכוהול, המשטרה משתמשת בעיקר במכשיר ינשוף, ובמסגרת בדיקת הנשיפה הנהג צריך לנשוף בחוזקה לתוך המכשיר, ואחוזי האלכוהול נמדדים ומעובדים לנתונים דרך המכשיר ומתקבלים במקום. לעומת זאת, בדיקת דם נערכת רק במוסד רפואי או במעבדה, והתוצאות אינן מידיות, ויש לחכות זמן רב עד שהן מתקבלות, אולם מדובר בבדיקה מדעית שאין ויכוח על תוצאותיה.

 

שוטר יכול לדרוש מנהג לעבור בדיקת דם רק במקרים שבהם הנהג היה מעורב בתאונת דרכים, או כאשר קיים חשד גדול לביצוע עבירת תנועה חמורה, כדי שלא ניתן יהיה לטעון בבית משפט לתעבורה על קבילות ואמינות בדיקת השכרות שנערכה לנהג.

 

טרם ביצוע בדיקת דם, נדרש השוטר לבקש את הסכמתו של הנבדק כדי לעבור אותה אצל רופא מוסמך במוסד רפואי או במעבדה, ומחויב למסור פירוט מלא על בדיקת הדם שאליה הוא מופנה, ולפרט מהי המשמעות המשפטית אם הוא מסרב להיבדק.

 

מהן ההשלכות של סירוב לעבור בדיקת דם?

 

אם הנהג מסרב למסור דגימת דם, ייחשב סירובו להודאה באשמה, בדיוק כפי שסירוב לעבור בדיקת נשיפה במכשיר הינשוף יחשב כאילו הוא נהג בשכרות. נהג שמסרב לשתף פעולה בבדיקת ינשוף או בבדיקת דם, נחשב כאילו נבדק ונמצא שיכור, כאשר העונש הוא פסילת רישיון מינימלית של שנתיים בגין נהיגה בשכרות, לצד עונשים נלווים, כמו מאסר, עבודות שירות, מאסר על תנאי, קנס כספי ועוד.

 

בעת גזירת העונש, מתייחס בית המשפט לנזק שנגרם כתוצאה מביצוע העבירה של נהיגה בשכרות, כך שאם הנהג היה מעורב בתאונת דרכים קטלנית בעת היותו שיכור, העונש יהיה גבוה יותר ואף צפוי עונש מאסר בגין נהיגה בשכרות. אולם בית המשפט מתחשב בנסיבותיו האישיות של הנאשם, בהליכי השיקום שעבר מאז ביצוע העבירה, וכדומה.

 

מכיוון שבדיקת דם היא השיטה הבטוחה ביותר לאבחן את רמת האלכוהול בגוף, היא עשויה לזכות נהגים אשר לא שתו מעל הכמות האלכוהול המותרת בחוק, אך במהלך הבדיקות האחרות, כמו בדיקת מאפיינים ובדיקת ינשוף, עלה החשד כי שתו מעל המותר. על כן נהג שבטוח בחפותו, רשאי לאחר שנכשל בבדיקת מאפיינים, לדרוש מהשוטר במקום לבצע בדיקה מדעית הכוללת בדיקת ינשוף או בדיקת דם.

 

מהי כמות האלכוהול המותרת?

 

החוק קובע כי לנהג היושב מאחורי ההגה, בין אם הוא עולה על הכביש ונוסע, ובין אם הוא יושב בתוך הרכב בחנייה כאשר המנוע פועל, מותר לשתות עד שתי מנות משקה. בכל מקרה רצוי שלא לעבור את הרף המותר, כדי למנוע את הסכנה הצפויה לנהג ולמשתמשי הדרך, ולהקטין את הסיכוי למעורבות בתאונת דרכים, ואף עדיף להימנע מלנהוג כלל לאחר שתיית אלכוהול.

 

על פי פקודת התעבורה, נהג עובר עבירה של נהיגה בשכרות, כאשר בדמו מצויה דגימה של לפחות 50 מ"ג אלכוהול ביחס ל-100 מ"ל דם, או אם בבדיקת נשיפה נמצא מעל 240 מק"ג אלכוהול ביחס לליטר אוויר נשוף. החוק קובע הוראות מחמירות יותר לנהגים חדשים, נהגים צעירים, נהגי רכב כבד ונהגי רכב ציבורי, אשר עוברים עבירת נהיגה בשכרות אם ריכוז האלכוהול בדמם מעל 0.01% או 50 מיקרוגרם בנשיפה בבדיקת הינשוף.
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.