www.what2do.co.il

אחריות הורים באשר לנהיגה בשכרות ברכב משפחתי

דרגו את המאמר

אחריות הורים באשר לנהיגה בשכרות ברכב משפחתי

בעל רכב חייב לעשות כל אשר ביכולתו על מנת למנוע מצב בו מאן דהו עושה שימוש במכוניתו כאשר הוא תחת השפעת אלכוהול. כך קבע בית המשפט העליון. מדובר בפסק דין אשר במסגרתו התייחס השופט נועם סולברג לסוגיית האחריות המונחת על כתפי הורים באשר לשימוש ילדיהם ברכבם. מדבריו של סולברג עלה כי כאשר הורה נותן את מפתחות הרכב לילד, והוא יודע כי קיים סיכוי של ממש שהאחרון ישתה משקה אלכוהולי, עליו לפעול באופן מוחשי וממשי לשם מניעת העבירה.

 

[%Psakdin%]

 

סולברג הדגיש כי לא מדובר באחריות מוחלטת ואוטומטית בכל פעם בו הילד נוטל את מפתחות המכונית המשפחתית. עם זאת, לשיטתו, עסקינן בחובה מוגברת בהחלט. בפסק הדין הודגש כי למרות הקשרים המשפחתיים, עומדת לרשותו של ההורה הזכות לסרב למסור את מפתחות הרכב. השופט סלים ג'ובראן הצטרף לדבריו של סולברג אך קבע כי אין מקום להניח לפתחם של ההורים כללים קשיחים יתר על המידה. ג'ובראן קבע כי, לשיטתו, יש לבחון את הסוגיה הנ"ל על בסיס ששת אמות מידה:


1. סוג האירוע.
2. מרחק מקום הבילוי.
3. גילו של הנהג.
4. ניסיון הנהג.
5. עברו התעבורתי של הנהג.
6. היקף השימוש שנעשה ברכב.


מפרט ג'ובראן, במסגרת בחינת הנסיבות הרלבנטיות, בראש ובראשונה יש להתחשב בסוג האירוע אשר בגינו הילד ביקש את הרכב. לדוגמא, אין דין נסיעה קצרה באמצע היום כדין יציאה עם חברים בערב שישי. כאשר מדובר ב"יציאה", שומה על ההורה להדגיש באופן ברור בפני ילדו את עניין האלכוהול והשלכתו על הנהיגה (לרבות הסכנה האורבת לנהג, הנוסעים והמשתמשים בדרך). כמו כן, במקרים בהם מדובר במקום בילוי מרוחק, כאשר אין אופציות נוחות וסבירות של תחבורה ציבורית, סביר להניח שייעשה שימוש במכונית בדרך חזרה. אי לכך, גדל באופן משמעותי הסיכון לסיטואציה של נהיגה בשכרות. ג'ובראן הוסיף כי גם גילו של הנהג הינו שיקול משמעותי במקרים כגון דא, וזאת משום שסביר להניח שנהג בוגר ואחראי ימנע מנהיגה בשכרות, ויהיו בפניו מחסומים שלא יעמדו בפני נהג צעיר וחסר ניסיון.

 

מותר לסרב למסור את מפתחות הרכב

 

במידה והנהג צבר עבירות תנועה בעבר, דהיינו עסקינן בבחור צעיר אשר החוק איננו "נר לרגליו", יש מקום "לחשוש" שהוא עלול לנסוע תחת השפעת אלכוהול. מבחינת היחסים בין הילד וההורה, ככל שהבחור הצעיר עושה שימוש תדיר ברכב, יש מקום להקל בנטל המונח על כתפי ההורה. לדוגמא, פעמים רבות ישנו רכב המשמש את הילד באופן קבוע, ומלבד הרישום הפורמאלי, מדובר במכונית של הנהג הצעיר לכל דבר ועניין. במקרים כגון דא, מרבית האחריות בגין הנהיגה בשכרות תהיה על כתפי הנהג.


מבחינה מעשית, ג'ובראן הוסיף כי ישנם מצבים בהם גם אם הילד התחייב בפני הורהו שהוא לא מתכוון לנהוג בשכרות, הרי שניתן עדיין לסרב למסור את מפתחות המכונית. דהיינו, כאשר נסיבות המקרה "מועדות לפורענות" (נהג צעיר, חסר ניסיון, נוסע למקום בילוי מרוחק וכדומה), שומה על ההורה להקפיד בקלה כבחמורה, ולהימנע ממתן המפתחות ללא סייג.

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.