www.what2do.co.il

האם בדיקת שתן שנערכה לנהג זויפה והאם המדינה תחויב בביצוע בדיקה חוזרת?

דרגו את המאמר

האם בדיקת שתן שנערכה לנהג זויפה והאם המדינה תחויב בביצוע בדיקה חוזרת?

זיוף בדיקת שתן בתור טענה כנגד נהיגה בשכרות, האם תתקבל?


רעפ 6316/12 ‏ ‏

 

צעיר אשר הורשע בעבירה של נהיגה בשכרות בבית המשפט לתעבורה הגיש ערעור על הרשעתו. בית המשפט המחוזי דחה את הערעור והאחרון הגיש בקשת רשות ערעור על כך לבית המשפט העליון. במסגרת הבקשה שהוגשה לבית המשפט העליון, נטען כי השתן שהביא להרשעתו של המבקש בנהיגה בשכרות "זוהם". המבקש טען כי המשטרה לא הייתה יכולה להשתמש בבדיקת השתן לצורך הרשעתו וזאת משום שהוא לא היה זה אשר סגר את קופסת הבדיקה. אי לכך, המבקש עתר לחייב את המשטרה לערוך לשתן בדיקה גנטית על מנת לאבחן האם מדובר בממצא "אותנטי", אם לאו.

 

[%Psakdin%]


על פי כתב האישום המקורי, המבקש נעצר על ידי שוטרים ונערכה לו בדיקת שתן לאיתור סמים. בדיקת השתן בוצעה בשל מידע מודיעיני שהיה בידי המשטרה לכך שהמבקש נוהג תחת השפעת סמים. לאחר ניהול הליך הוכחות, בית המשפט לתעבורה הרשיע את המבקש במיוחס לו.


המבקש הלין כנגד ה"חשד הסביר" אשר הביא את השוטרים לבצע לו בדיקת סמים. מנגד, המשטרה טענה כי היה בידיה מידע מודיעיני ברור שהצדיק בדיקה כגון דא. "יתרה מכך", טענו במשטרה, "בדיקת השתן אף הוכיחה את החשד והפכה אותו לראיה מבוססת". בית המשפט לתעבורה קיבל את טענות המדינה וקבע כי החשד היה סביר, וכך גם בדיקת השתן. כמו כן, נקבע כי השוטרים פעלו מול המבקש בתום הלב המצופה מהם.


טענות המבקש בערעור בעליון


במסגרת ההליך בבית המשפט המחוזי, המבקש הוסיף וטען כי למרות שהבדיקה הראתה כי בגופו הייתה חומצת חשיש, הפרקליטות לא הוכיחה את השפעת הסם עליו בפועל. בית המשפט דחה גם טענה זו. נקבע כי מרגע שנמצאו בגופו של הנהג שרידי סם, הייתה קיימת חזקה בנוגע להשפעת החומר המשכר עליו ועל נהיגתו.

 

בית המשפט ציין כי המבקש לא השכיל לסתור את החזקה האמורה. לבסוף, נדחו גם טענותיו של המבקש לכך שכתב האישום אשר הוגש כנגדו היה למעשה אמצעי להפעלת לחץ עליו בנוגע לתיק אחר שעסק בעבירה של נהיגה במהירות מופרזת. העונש אשר נגזר על המבקש היה כדלקמן - 30 חודשי פסילה, מאסר על תנאי וקנס בסך 1,500 ₪.


כפי שצוין לעיל, המבקש לא אומר נואש והגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון. לדאבונו, בית המשפט העליון דחה את בקשתו. במסגרת ההליך בעליון, המבקש העלה שתי טענות מרכזיות:

 

  1. יש לערוך בדיקה גנטית לשתן וזאת משום שקיים חשד ממשי שהשתן זוהם. המבקש הזכיר פעם נוספת שהוא לא היה זה אשר סגר את הצנצנת. הודגש כי היות ומדובר בבדיקה יקרה, אשר ניתן לעשות אותה רק בחו"ל או במשטרת ישראל, יש להורות למדינה לממן את ביצועה בחו"ל.
  2. במידה והמדינה לא תחויב במימון ביצוע הבדיקה בחו"ל, יהיה בכך כדי לראות את המבקש כמי שלא קיבל את יומו בבית המשפט.


כפי שצוין לעיל, בית המשפט העליון דחה את הבקשה. ראשית, כבר בתחילת פסק הדין הודגש כי אין לדון בעניין בגלגול שלישי וזאת משום שלא היה מדובר בטענות בעלות חשיבות כללית, ציבורית או משפטית. כמו כן, בית המשפט העליון התייחס גם לנסיבות המקרה לגופו באופן קצר וקבע כי נראה שהחלטת בית המשפט לתעבורה הייתה מעוגנת היטב בפסק הדין שניתן על ידו. הודגש בין השאר עברו התעבורתי המכביד של הנאשם אשר עמד על 94 הרשעות תעבורה קודמות.

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.