www.what2do.co.il

האם נהג יורשע בנהיגה בשכרות למרות הסכמתו לבדיקת דם וסירוב לבדיקת ינשוף?

דרגו את המאמר

האם נהג יורשע בנהיגה בשכרות למרות הסכמתו לבדיקת דם וסירוב לבדיקת ינשוף?

נהג ביקש לעבור בדיקת שתן או דם במקום בדיקת ינשוף - האם מדובר בסירוב לבדיקת אלכוהול?

 

רעפ 8624/11


האם אדם אשר נעצר לשם בדיקת אלכוהול רשאי לבקש בדיקת דם ולסרב לבדיקת ינשוף? האם סירוב לעבור בדיקת ינשוף, אך מתן הסכמה גורפת לבדיקות דם או שתן, מהווה חזקה כי מדובר בנהג שיכור? כיצד מתייחס לכך בית המשפט?


פקודת התעבורה קובעת כי נהג חייב להישמע לשוטר אשר מבקש ממנו לעבור בדיקת שכרות. במקרים בהם הנהג מסרב לעבור את הבדיקה, והשוטר מסביר לו את משמעות הסירוב, ניתן יהיה להרשיע את הנהג בנהיגה בשכרות על סמך "הסירוב בלבד". במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט העליון, נהג מונית שנעצר בחשד לנהיגה בשכרות טען כי הוא הסכים לעבור בדיקת אלכוהול באמצעות דגימת דם או שתן, אך סירב לעבור את הבדיקה במכשיר הינשוף (בשל "דברים שקרא אודות המכשיר בעיתונות").

 

[%Psakdin%]


לדבריו, הוא חשש שהמכשיר איננו אמין ועל כן הוא ביקש לעבור בדיקה מדעית שיהיה ניתן להסתמך עליה. השוטר סירב והנאשם ביצע את הבדיקה ונמצא כי הוא שיכור. בעקבות כך, בית המשפט לתעבורה הרשיע אותו בנהיגה בשכרות. הנהג הגיש ערעור על כך לבית המשפט המחוזי. לאחר שהמחוזי דחה את ערעורו, הוגשה על ידו בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון. בית המשפט העליון דחה אף הוא את טענותיו.


השוטר רשאי לדרוש בדיקת אלכוהול לפי שיקול דעתו


בפסק הדין נקבע כי סעיף 64ב(א1) לפקודת התעבורה קובע כי שוטר ראשי לדרוש מנהג לתת לו דגימה של אוויר נשוף לשם בדיקת אלכוהול. בנוגע לסירוב, נקבע בסעיף 64ד(א) כי נהג אשר סירב לעבור בדיקה לפי סעיף 64ב יראו אותו כמי שנהג בגילופין. בית המשפט קבע כי קריאתם של שני הסעיפים הנ"ל ביחד העלתה כי כאשר נהג אשר בחר שלא להיענות לדרישת שוטר לבדיקת "ינשוף", ניתן להרשיעו ללא קשר לסוגים אחרים של בדיקות כגון בדיקת שתן או דם.


"אם שוטר מעוניין לדרוש בדיקה מסוג אחר, כגון בדיקת דם או שתן, הוא רשאי לפעול כאמור לפי סעיף 64ב(ב). דהיינו קיימת לו רשות לדרוש בדיקת נשיפון לעצמה - ורשות גם לדרוש בדיקה אחרת לעצמה. השוטר רשאי לבחור בבדיקה והוא איננו כפוף אלא לתנאים ולמגבלות שבסעיפים עצמם, ובודאי לא לסוג הבדיקה שמעוניין בה הנבדק", נכתב בפסק הדין. זאת ועוד, הודגש כי בדיקת הנשיפון במקרה דנן הראתה כי הנהג אכן היה שיכור בעת שעלה על ההגה. "הסמכות לבחור את סוג הבדיקה נתונה איפוא לשוטר, בכפוף לתנאים שבהסדרים השונים, כגון חשד סביר", סיכמו השופטים.
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.