www.what2do.co.il

האם ריח אלכוהול מהפה יכול להוות עילה להרשעה בנהיגה בשכרות?

דרגו את המאמר

האם ריח אלכוהול מהפה יכול להוות עילה להרשעה בנהיגה בשכרות?

ריח אלכוהול מהפה איננו עילה להרשעה בנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים


עפ"ת 53981-02-12


צעירה אשר הוגש כנגדה כתב אישום בגין נהיגה בשכרות טענה כי היא לא הייתה שיכורה בעת שנעצרה על ידי השוטרים. בעקבות היעדר ממצאים מדעיים ממכשיר הינשוף, המדינה ביקשה להרשיע את הנאשמת על בסיס שלוש ראיות עיקריות:


1. הנאשמת "הודתה" בביצוע העבירה כאשר אמרה לשוטרים - "שתיתי רק שתי כוסיות לפני שעה".

2. השוטר הריח מפיה של הנאשמת ריח אלכוהול.
3. הנאשמת "כשלה" בחלק ממבחן המאפיינים.


בעקבות היעדר ממצאים מדעיים, ובשל הראיות החלשות אשר גיבשו את כתב האישום, בית המשפט מצא לנכון לזכות את הנאשמת מנהיגה בשכרות. עם זאת, האחרונה הורשעה בנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים. על הכרעת הדין הנ"ל הוגש ערעור על ידי הצעירה. בערעור נטען כי הרשעתה של המערערת לא התבססה על בדיקה מדעית (ינשוף) או בדיקה מקצועית (מבחן מאפיינים), אלא על "ריח אלכוהול מהפה". הצעירה ובא כוחה טענו כי המדינה לא הוכיחה, כנדרש בהליך כגון דא, את השפעת האלכוהול על המערערת מעבר לכל ספק סביר.

 

[%Psakdin%]


בית המשפט, אשר בחן את כתב האישום, קבע כי הוכח על ידי המערערת שהיא ביצעה את מבחן המאפיינים (הליכה על קו ישר, נגיעה באף בעיניים עצומות, עמידה על רגל אחת, והצמדת אצבעות בעיניים עצומות) באופן כמעט מושלם. למעשה, השוטרים טענו כי הצעירה "נכשלה" במבחן זה משום שהיא הלכה בקו ישר מבלי להצמיד עקב לאגודל. עם זאת, בית המשפט מצא כי ראיה זו לא הייתה יכולה להביא להרשעת הנהגת.


הליכה על קו ישר במסגרת מבחן מאפיינים איננה עניין אקראי. מדובר במבחן אשר במסגרתו השוטר מבקש מהנהג לצעוד מספר קבוע של צעדים (18). כמו כן, במידה והנהג "מפספס", שומה על השוטר לציין באיזה צעד הנהג פספס ומה הייתה מהות פספוסו. במקרה זה, נכתב בדו"ח רק כי הנהגת "לא הצמידה עקב לאגודל". בית המשפט קבע כי מהערה לאקונית זו לא היה ניתן לרדת לעומקם של הדברים.


במסגרת הערעור, בית המשפט המחוזי קבע כי לא ניתן להרשיע אדם בעבירה של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים בגין ריח חריף מפיו. "תקנות התעבורה מכירות רק בעבירה של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים ולא בעבירה של נהיגה כאשר יש ריח אלכוהול מהפה, או נהיגה לאחר שתייה", נכתב בפסק הדין, "היו ראיות להרשעה בעבירה לו הייתה עבירה כזו בדין, של נהיגה אחרי שתייה, וללא ספק, הוכח שהמערערת שתתה. עם זאת, לא הוכח שנהיגתה הייתה תחת השפעת שתייה מעבר לכל ספק סביר ועל כן יש לזכותה בדין".
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.