www.what2do.co.il

בית המשפט לתעבורה זיכה אדם אשר חזר בו מסירוב לעבור בדיקת סמים

דרגו את המאמר

בית המשפט לתעבורה זיכה אדם אשר חזר בו מסירוב לעבור בדיקת סמים

נאשם חזר בו מסירוב לעמוד בבדיקת שכרות – זיכוי


תתע (פ"ת) 2309-05-09


האכיפה בכל הנוגע לעבירות של נהיגה בשכרות הוגברה באופן משמעותי בשנים האחרונות. יותר ויותר נהגים נעצרים בצידי הדרך ומתבקשים לעבור בדיקת אלכוהול על ידי שוטרי תנועה. חשוב לדעת כי סירוב לעבור בדיקות כגון דא מקים חזקה כנגד הנהג לכך שהוא היה בגילופין בעת שעלה על ההגה. עם זאת, קיים הבדל מסוים בין בדיקות שכרות לבין בדיקת סמים. מהו אפוא היקף החובה לעבור בדיקת סמים?


להלן דוגמא למקרה בו נהג סירב לעבור בדיקת סמים, ולאחר עריכת הטפסים הסכים לעבור את הבדיקה. השוטרים לא הסכימו "לעצור את הכל" ולערוך לנאשם את הבדיקה לאחר החזרה מסירוב. כנגד הנאשם במקרה דנן הוגש כתב אישום בגין נהיגה תחת השפעת סמים. נטען כי הוא היה נתון תחת השפעה של מריחואנה וכי הוא סירב לתת בדיקת דם או שתן.
 

המקרה ארע כאשר הנאשם נעצר באפריל 2009 בשעה 12:05 בכביש 446, הסמוך למקום מגוריו. השוטרים טענו כי הנאשם נהג תחת השפעת סמים וסירב לתת בדיקת דם או שתן. השוטר אשר עצר את הנאשם באירוע העיד בפני בית המשפט כי הוא חזר ממחסום נעלין ואז הבחין ברכבו של הצעיר עולה מן הוואדי. לטענתו, הוא שאל את הנאשם האם הוא משתמש בסמים וזה ענה בשלילה. "אי לכך", טען עד התביעה, "שאלתי את הנאשם האם הוא מוכן לעבור בדיקת סמים".

 

[%Psakdin%]

 

העד הוסיף כי ברכבו של הנאשם נמצאה סכין והוא נלקח לתחנה. בתחנה, הנאשם נחקר על ידי השוטרים ו"לפתע חזר בו מאמירתו כי הוא אינו מעשן סמים מזה חצי שנה". הנאשם הודה בפני השוטרים כי הוא עישן מריחואנה לפני יומיים.
בתחנת המשטרה, הנאשם התבקש לעבור בדיקת שתן.

 

הנאשם סירב בהתחלה לתת את בדיקת השתן אך לאחר מכן הסכים לעבור את הבדיקה. הסנגור טען כי בשלב זה השוטרים אמרו לנאשם כי הדבר "איננו רלבנטי וזאת משום שהוא כבר סירב". השוטרים טענו כי הממצאים אשר היה בהם כדי להרשיע את הנאשם היו – הימצאותו במקום ה"בעייתי" ועיניו האדומות. כמו כן, השוטרים הפנו לכך שהנאשם סירב לעבור את הבדיקה.


בית המשפט מזכה את הנאשם


בית המשפט קבע כי יש לזכות את הנאשם. השופט ציין כי למרות שהנאשם סירב בהתחלה, הסכמתו לאחר מכן לעריכת הבדיקה הייתה צריכה להתקבל על ידי השוטרים. השופט הדגיש כי עסקינן בבדיקת שתן אשר מימד הזמן איננו "משחק בה תפקיד משמעותי". דהיינו, בניגוד לבדיקת נשיפה, אשר יש לעשות אותה בזמנים הסמוכים לעצירתו של הנהג, הרי שכאשר מדובר בבדיקת סמים באמצעות שתן, אין כל דחיפות לערוך אותה מיד במקום.


אי לכך, נקבע כי השוטרים היו צריכים לקבל את חזרתו של הנאשם מסירובו ולערוך לו את הבדיקה. לא זו אף זו, השופט הוסיף וקבע כי הימצאותו של הנאשם במקום שומם, המרוחק מביתו כ-2 עד 3 דקות נסיעה, לא הצדיקה כלל עריכת בדיקת דם או שתן. כמו כן, נקבע כי גם עיניו האדומות של הנאשם לא הצדיקו חשד כאמור.


"לא היה בסיס לחשד אשר הצדיק בנסיבות המקרה דרישה לבצע בדיקת שתן", נכתב בפסק הדין, "אי לכך, גם אם הנאשם סירב לבצע את הבדיקה, סירובו זה לא עלה כדי עבירה". לגבי השפעת הסמים, בית המשפט ציין כי הנאשם ביצע כראוי וכנדרש את כל מבחני הביצוע ותיאור התנהגותו על ידי השוטר לא היה יכול להביא להרשעתו בעבירה זו. השופט הוסיף וציין כי גם כאשר הנאשם הגיע לפני בית המשפט הופעתו הייתה מרושלת וניכר כי מדובר בבחור שהינו מעט מעופף".
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.