www.what2do.co.il

פיצויי בגין זיכוי מלא מעבירה של נהיגה בשכרות, האמנם?

דרגו את המאמר

פיצויי בגין זיכוי מלא מעבירה של נהיגה בשכרות, האמנם?

תביעה לפיצויי לאחר זיכוי מלא מעבירת נהיגה בשכרות


סעיף 80(א) לחוק העונשין דן בהוצאות הגנה מאוצר המדינה והוא קובע כי במידה ומשפט נפתח שלא בדרך של קובלנה, ובית המשפט ראה כי לא היה יסוד לאשמה, או נסיבות אחרות המצדיקות זאת, רשאי הוא לצוות תשלום הוצאות הגנה ופיצוי על מאסר או מעצר בשל האשמה ממנה זוכה הנאשם, או בשל אישום אשר בוטל לפי סעיף 94(ב) לחוק סדר הדין הפלילי.


דהיינו, נאשם אשר זוכה עשוי לקבל פיצויים באם מתקיימות אחת מעילות הסעיף – בית המשפט נוכח כי לא היה יסוד לאשמה, או התקיימו נסיבות אחרות אשר מצדיקות תשלום הפיצוי כאמור. יש לציין כי זיכוי לכשעצמו איננו מקים זכות לפיצויים על פי הסעיף הנ"ל. פסיקת הפיצויים תלויה אפוא בשיקול דעתו של בית המשפט.


לא היה יסוד לאשמה


המבחן בעניין התקיימות עילה זו הינו מבחן אובייקטיבי. בית המשפט בוחן האם התובע הסביר, לאחר שבחן את חומר החקירה אשר הוצג בפניו, לפני הגשת כתב האישום, היה יכול לצפות כי יש בחומר החקירה ראיות לבסס את הרשעתו של הנאשם. הערכה שגויה מצידה של התביעה בעניין זה מקימה את חבותה של המדינה בפיצויים והוצאות הגנה.

 

לדוגמא, כאשר התביעה הכללית לא הייתה יכולה להוכיח פרטים מרכזיים בכתב האישום, או שניתן לקבוע כי הזיכוי היה צפוי מראש. הלכה פסוקה היא כי העמדה לדין צריכה להיות בנסיבות סבירות. כישלון במבחן הנסיבות הנ"ל יכול להביא לחיוב המדינה בשיפוי ופיצוי נאשם בגין נזקיו. למעשה, מדובר במעין עילה אשר הינה נגזרת של משפט הנזיקין ושל החובה אותה חייבת המדינה כלפי נאשמים המואשמים על לא עוול בכפם.


נסיבות אחרות המצדיקות זאת


העילה השנייה בה יכול לעשות בית המשפט שימוש, בבואו לפסוק פיצויים לנאשם מכוח חוק העונשין, היא בעת קיומן של נסיבות אחרות המצדיקות את זה. מדובר בחלופה אשר נועדה להרחיב את מעגל הנאשמים הזכאים לפיצויים ואת מספר המקרים במסגרתם ישלם אוצר המדינה פיצוי בגין כתב אישום רשלני שהוגש. מדובר בהרחבה אך ברור כי אין היא ללא מצרים.

 

בית המשפט נדרש להפעיל במקרים אלו את "שיקול דעתו" ולאזן בין מכלול השיקולים אשר ניצבים בפניו. מצד אחד, יש להגן על זכויותיו של הנאשם, ולפצות אותו בגין הפגיעה בו עקב האישום. מצד שני, עומד האינטרס הציבורי, אשר קובע כי אין להרתיע התרעת יתר את התביעה מפני העמדה לדין של עבריינים פוטנציאליים.


למעשה, מונחות על כפות המאזניים התנהגותם של גורמי החוק – משטרה, פרקליטות וכדומה. כמו כן, נבחנת האם הפגיעה בנאשם הייתה בלתי מידתית מבחינה חוקית, או חו"ח בזדון מקורה. ייתכן כי גם רשלנות תעמוד למשטרה ולפרקליטות לרועץ. בית המשפט מתייחס גם להתנהגותו של הנאשם, הן בחקירתו במשטרה והן במהלך המשפט. לא מדובר בשיקולים אשר מהווים רשימה סגורה. בית המשפט נדרש אפוא לבחון את נסיבות המקרה הספציפי המונח לפניו, ולאזן נכונה בין השיקולים השונים.


זיכוי מלא מנהיגה בשכרות - האם פיצויים?


במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט המחוזי, נדרשו השופטים לבחון את ערעורה של צעירה שהואשמה בנהיגה בשכרות וזוכתה באופן מלא בבית המשפט לתעבורה. הצעירה הגישה תביעה כנגד המדינה לפיצויי מכוח סעיף 80 לחוק העונשין אך תביעתה נדחתה. אי לכך, הצעירה ערערה לבית המשפט המחוזי. לדאבונה, גם הערכאה המחוזית השיבה את פניה ריקם.


בית המשפט המחוזי קבע כי במקרה דנן מדובר בצעירה אשר קיבלה דו"ח תנועה מסוג הזמנה לדין אשר נרשם במועד העבירה על ידי שוטר. כמו כן, נקבע כי היה יסוד לאשמתה של הצעירה. יסודות הרשעתה נבעו מדו"ח התנועה, פלטי בדיקת הינשוף (505 מ"ג), וריח אלכוהול מפיה. "וודאי שלא ניתן לומר כי מדובר במצב קיצוני של אי סבירות בולטת בהעמדתה של המערערת לדין", נכתב בפסק הדין.

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.