www.what2do.co.il

חזקת הבעלות כעילה להרשעת בעל רכב בתור אחראי לביצוע עבירות תעבורה

דרגו את המאמר

חזקת הבעלות כעילה להרשעת בעל רכב בתור אחראי לביצוע עבירות תעבורה

חזקת הבעלות ברכב כעילה להטלת אחריות על עבירות תעבורה


בטרם תוקנה פקודת התעבורה בתיקון מס' 24 (1990), היו בפקודה שלושה סעיפים אשר במסגרתם ניתן היה להטיל אחריות על בעל רכב מכוח בעלותו. סעיף 27ב' (עבירות אשר תועדו במצלמה), סעיף 70א(א) (העמדת רכב במקום אסור), וסעיף 69ב' (חזקת בעלות כללית לכל עבירה אשר נעשתה ברכב). במסגרת התיקון הנ"ל לפקודה, אוחדו שלושת הסעיפים לכדי סעיף אחד – סעיף 27ב'.

 

סעיף זה קובע כי קיימת חזקת בעלות כללית לקשר שבין עבירות תעבורה ובעלות על רכב. דהיינו, כל עוד לא הוכח אחרת, עבירות תעבורה אשר בוצעו עם רכב בבעלות פלוני, חזקה עליהן כי פלוני ביצע אותן. הדברים נאמרים ביתר שאת כאשר ישנו חשד סביר בליבו של בית המשפט לכך שבעל הרכב מכיר את זהותו של הנהג בפועל, אך מסרב למסור פרטים אודותיו.


כנגד הנאשם במקרה דנן הוגש כתב אישום אשר ייחס לו שורה של עבירות תעבורה כגון נהיגה בשכרות, סירוב להיבדק בדיקת ינשוף/דם, נהיגה בקלות ראש וגרימת נזק. התביעה טענה כי הנאשם פגע במתלונן לאחר שנהג ברשלנות וכאשר היה נתון בגילופין. כמו כן, נטען כי הנאשם סירב לעבור בדיקת שכרות לאחר התאונה.

 

ההגנה טענה כי לא הנאשם נהג ברכב במועד האירוע. בעקבות טענה זו, טענה התביעה כי גם אם לא היה זה הנאשם אשר ביצע את העבירות הנטענות, עדיין רובצת עליו האחריות בגינן מכוח חזקת הבעלות על הרכב.

 

הנאשם יודע את זהות הנהג אך אינו מוסר פרטיו


סמכותם של השוטרים להורות לנהג לעבור בדיקת נשיפה או בדיקת דם הינה סמכות חריגה אשר אין כדוגמתה בחוק. אי לכך, ראוי כי השוטרים והמשטרה יעשו שימוש בסמכותם זו על פי החוק בלבד. המחוקק קבע כי סמכותו של שוטר להורות על בדיקת אלכוהול ואו על עיכוב נהג בגין חשד לנהיגה בשכרות, קשורה בטבורה לעובדה כי האחרון נהג ברכב בגילופין.

 

דהיינו, אין להורות כאמור על נוסע ברכב. חזקת הבעלות הינה חזקה אשר ניתנת אפוא לסתירה. חזקה זו קובעת כי בעל הרכב הוא זה אשר נהג ברכב כל אימת שלא הוכח אחרת. הגישה העומדת מאחורי חזקת הבעלות היא כי מצופה מבעל הרכב לדעת מי נוהג ברכבו הלכה למעשה.

 

במקרה דנן, לא עלה בידיו של הנאשם לסתור את חזקת הבעלות. הנאשם לא הוכיח את זהותו של הנהג האחר ברכב. כמו כן, השופט הוסיף כי אין הוא יכול להתעלם מהתחושה שהנאשם מכיר את הנהג אך אינו מוסר את פרטיו לבית המשפט מסיבות שאינן ברורות. אי לכך, נקבע כי חזקת הבעלות לא נסתרה והנאשם הורשע במיוחס לו. 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.