www.what2do.co.il

הרשעה בנהיגה בשכרות על בסיס מבחן מאפיינים, האמנם?

דרגו את המאמר

הרשעה בנהיגה בשכרות על בסיס מבחן מאפיינים, האמנם?

הרשעה על בסיס מבחן מאפיינים בלבד, האמנם?


"בדיקת מאפיינים" הינה בדיקה אשר מטרתה לקבוע מהו מצב שכרותו של פלוני וזאת בהתבסס על מאפיינים שונים בהתנהגותו. בדיקה זו נעשית על סמך התרשמותו הסובייקטיבית של השוטר. מאפיינים בולטים אשר יכולים להעיד על שכרות הם – הליכה בקו מתנדנד, עמידה לא יציבה, בהליכה על קו מתנדנד, מבחן הבאת אצבע לאף בעיניים, עצומות הליכה בזיג-זג, וכמובן - ריח אלכוהול והתנהגותו רדומה.


לא אחת אנו רואים בסרט בטלוויזיה או בסדרה פופולארית, שוטר המבקש מנהג ללכת על קו ישר או להצמיד אצבעו לאף. סצנות אלו נפוצות גם בישראל, וניתן לראות אותם מפעם לפעם (בעיקר בסופי שבוע וביציאה ממקומות בילוי ואולמות אירועים).

  

בעבר, מבחן המאפיינים היה דרך המלך להביא להרשעת אדם בנהיגה בגילופין. כיום, שמה של בדיקת הינשוף, בתור בדיקה מדעית הבוחנת את אחוזי האלכוהול באוויר נשוף של הנהג, יצא בקרב אזרחי למרחוק. בדיקת הינשוף (לעיתים בדיקת דם) הינה בדיקה מדעית המאפשרת לדעת באופן אמפירי האם הנהג היה בגילופין אם לאו.האם ניתן, עדיין, להרשיע אדם בנהיגה בשכרות רק על בסיס בדיקת מאפיינים? סוגיה זו נדונה לאחרונה בבית המשפט המחוזי מרכז.

 

ניתן להרשיע


השופט, אחיקם סטולר, קבע בפסק דינו כי ניתן לענות על שאלה זו בחיוב. בית המשפט קבע כי גם כאשר אין בפניו תוצאות בדיקה מדעית, עדיין ניתן להרשיע נאשם בנהיגה בשכרות על סמך דו"ח מאפיינים. עם זאת, על השוטר מוטל להסביר לנהג, בעת עריכת בדיקת המאפיינים, כי הוא נכשל בבדיקה ויוגש כנגדו כתב אישום בגין נהיגה בגילופין. במקרים אלו, קבע השופט, פתוחה בפניו של הנאשם הדרך לבקש באופן מיידי בדיקה מדעית אשר תסתור את תוצאות מבחן המאפיינים.


הסוגיה אשר נדונה בפניה השופט סטולר הייתה ערעור על הרשעתו של נהג בנהיגה בשכרות. הנאשם ערער על פסק הדין וזאת משום שלטענתו לא הוכח שהוא היה שיכור בעת האירוע. למערער נערכה בדיקת ינשוף אשר הצביעה על שיעור אלכוהול גבוה מן המותר. כמו כן, נערכה לו בדיקת מאפיינים ממנה עלה כי הוא שיכור, לכאורה.

 

ראשית, המערער תקף את אמינותו של מכשיר הינשוף וטען כי נפל פגם בביצוע בדיקת הנשיפה. בית המשפט לתעבורה קיבל את טענותיו וקבע כי בדיקת הינשוף איננה יכולה לבסס הרשעה במקרה זה. בבית המשפט המחוזי תקף המערער את מבחן המאפיינים. לטענתו, לא נאמר לו כי הוא נכשל במבחן ועל כן הוא לא היה מודע להשלכותיו.

 

בית המשפט קיבל טענתו וקבע כי יש לזכות את הנאשם מחמת הספק, וזאת משום שהוא לא ידע כי בדיקת המאפיינים עלולה "להפיל" אותו מאוחר יותר בבית המשפט. עם זאת, השופט ראה לנכון לציין כי גם היום, ואף לאחר תיקון פקודת התעבורה, ניתן להרשיע אדם בנהיגה בשכרות על בסיס בדיקת מאפיינים בלבד.

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.