www.what2do.co.il

זיכוי מעבירה של נהיגה בשכרות בגין פגמים בעריכת הבדיקה על ידי המשטרה

דרגו את המאמר

זיכוי מעבירה של נהיגה בשכרות בגין פגמים בעריכת הבדיקה על ידי המשטרה

זיכוי נהיגה בשכרות בגין פגמים בבדיקת הינשוף


נהיגה בשכרות הינה אחת מעבירות התעבורה החמורות והשכיחות ביותר. נהגים רבים נוהגים בישראל כאשר הם בגילופין, ולא אחת גורמת שכרותם לתאונות דרכים (לעיתים קטלניות). אי לכך, משטרת ישראל מנהלת מבצעי אכיפה מחמירים כנגד נהגים שיכורים, בעיקר בסופי שבוע ובכבישי היציאה ממוקדי בילוי.


עד לשנת 2005, הסתמכו בתי המשפט, בבואם להרשיע נהג בנהיגה בשכרות, על מאפיינים שזוהו על ידי השוטרים שעצרו אותו (לדוגמא, ריח של אלכוהול מפיו של הנהג, הליכה על קו ישר, הצמדת האצבע לאף, עמידה על רגל אחת וכדומה). כיום, בדיקת השכרות הנפוצה ביותר נעשית באמצעות מכשיר הינשוף.


הינשוף הינו מכשיר נשיפה אשר בודק האם יש בנשימתו של הנהג פער חריג בין רמת האלכוהול המותרת בחוק לבין רמת האלכוהול אשר נמדדה בפועל. פעמים רבות, הרשעתו של אדם בנהיגה בשכרות נעשית בבתי המשפט על בסיס תוצאותיה של בדיקת הנשיפה.


עם זאת, שאלת אמינותו של מכשיר הינשוף נדונה לא אחת בפסיקות בתי המשפט ברחבי הארץ. כמו כן, לעיתים ניתן לתקוף את אופן ביצוע הבדיקה שכן הוראות המשטרה לעריכתה הינן ברורות וקבועות. דוגמא לכך ניתן לראות בפסק דין אשר ניתן בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה.


במקרה זה, הנאשם טען כי הוא כופר באישומים המיוחסים לו ובאמינות תוצאות הבדיקה עליהם הם מבוססים. כפירתו של הנאשם הייתה כוללת, החל מאופן ביצוע הבדיקה על ידי השוטרים וכלה באמינות המכשירים וקבילות ממצאיהם כעילה להרשעתו.


אמינות מכשיר הינשוף


המדינה, לעומת זאת, לא הציגה תעודת עובד ציבור לכך שהמכשיר היה תקין בעת ביצוע הבדיקה וכן שהבדיקה נערכה כראוי. עורך דינו של הנאשם הפנה את בית המשפט לפסיקת בית המשפט המחוזי בירושלים של כבוד השופט משה רביד, אשר זיכה נאשם בנהיגה בשכרות בגין עילה זו.


בית המשפט ציין כי פסקי הדין סותרים אשר ניתנו בנוגע למכשיר הינשוף בבית המשפט המחוזי בירושלים ובבית המשפט המחוזי בבאר שבע מעלים את הספק בדבר אמינותו של המכשיר ותוצאות בדיקותיו.


פגמים בעריכת הבדיקה


הנאשם הפנה את בית המשפט לכך שנפלו פגמים בעת עריכת הבדיקה. במקרה דנן, הנאשם ועורך דינו תקפו את עדויות המשטרה ממספר כיוונים. ראשית, נפלו לטענתם סתירות בדו"חות המשטרה בנוגע ללוח הזמנים במועד האירוע. השופט קיבל טענות אלו ובפסק הדין נכתב כי ניטה בליבו של בית המשפט ספק בדבר מילוי הוראת ההמתנה של 15 דקות בין מועד עיכוב הנאשם לבין הבאתו בפני הבדיקה.


כמו כן, הנאשם עמד במבחן המאפיינים בהצלחה, וזאת מלבד הצמדת האצבע לאפו. עם זאת, הנאשם הוכיח כי נדרש הוא להצמיד את האצבע לאפו כאשר ראשו מוסת לאחור. לטענת הנאשם ובא כוחו, אין כל הנחיה משטרתית לבצע את מבחן המאפיינים של הצמדת האצבע לאף בצורה זו.


השוטרים טענו כי עצרו את הנאשם לאחר שהתקבלה במוקד המשטרתי קריאה בנוגע לרכב המשתולל על הכביש (לכאורה, רכבו של הנאשם). עם זאת, התביעה לא השכילה להביא לבית המשפט עדים אשר ראו את הרכב נשוא כתב האישום משתולל בכבישים. בית המשפט קיבל אפוא את טענות הסנגור לכך שמדובר בעדות שמיעה, הא ותו לא.


זיכוי הנאשם חרף הודאתו בשתיית בקבוק בירה


לסיכום, בית המשפט קבע כי התביעה לא עמדה בנטל אשר הוטל עליה להוכיח את שכרותו של הנאשם, הן בשל הפגמים במהלך ביצוע הבדיקה והן בעקבות התפיסה כי ישנה מחלוקת לגבי אמינותו של מכשיר הינשוף.

 

הנאשם אמנם הודה כי שתה בקבוק אחד של בירה בטרם עלה על ההגה, אך לא היה בכך בכדי להוכיח, כנדרש במשפט הפלילי, כי האחרון נהג בשכרות ויש להרשיעו בדין.
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.