www.what2do.co.il

הרשעה בנהיגה בשכרות חרף העדרותם של ממצאים מדעיים

דרגו את המאמר

הרשעה בנהיגה בשכרות חרף העדרותם של ממצאים מדעיים

הוכחת שכרות בגין מכלול שיקולים וביניהם סירוב לבצע בדיקת דם

 

האם ניתן להרשיע אדם בעבירה של נהיגה בשכרות כאשר האחרון אינו מצליח לבצע בדיקת נשיפה (לטענתו בשל פערי שפה) ומסרב לעבור בדיקת דם? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לתעבורה באשקלון ועסקה בשאלה - הרשעה בנהיגה בשכרות ללא ממצאים מדעיים, האמנם?

 

על פי כתב האישום, נטען כי הנאשם נהג כאשר הוא שיכור ובשלב מסוים פנה ללא סיבה לנתיב הנגדי והתנגש ברכב שנסע בנתיב זה. כתוצאה מההתנגשות, נגרמו לנהג הרכב המעורב נזקי גוף קשים כגון חבלות ראש, שברים בצלעות, שברים באגן ועוד. הנאשם נפגע אף הוא במהלך התאונה. שוטר אשר הגיע למקום ביקש מהנאשם לעבור בדיקת שכרות.

 

המחלוקת הראשונה בין המדינה לבין הנאשם הייתה - האם הנאשם לא ביצע את בדיקת הנשיפה בשל פערי שפה (שכן הוא טען כי הוא דובר את השפה הרוסית בלבד) או שמא מדובר בניסיון להכשיל את הבדיקה במתכוון.

  

השוטר אשר ניסה לערוך את בדיקת הינשוף לנאשם טען כי מטרת הבדיקה הייתה לאשש את חשדו שהנאשם שיכור וזאת בשל התנהגותו בזירת האירוע. בעדותו בבית המשפט, טען השוטר כי הוא מעיד על המקרה מהזיכרון ולא מן הכתוב, עדות לכך שהאירוע נכרת במוחו.

 

לטענת השוטר, הנאשם הדיף ריח חריף של אלכוהול, לא ידע מימינו לשמאלו, התנדנד באופן שהוא כמעט נופל, עיניו היו אדומות ולא היה באפשרותו להבין את המטלות אשר נתבקש לבצע (לצורך מבחן המאפיינים). השוטר הפנה את בית המשפט לדו"ח אשר מילא במועד התאונה ובו נכתב דוח מאפיינים חמור מאד.

 

האם הנאשם סירב במודע לעבור בדיקת דם?

 

מחלוקת נוספת בין המדינה לבין הנאשם הייתה האם הוסברה לנאשם המשמעות של סירוב לבדיקת שכרות, ומהו משקלו של סירוב לעבור בדיקת דם לשם הפרכה או הוכחה של מצב שכרות. כאן המקום לציין כי סירוב לביצוע בדיקת דם, חזקה עליו שנעשה על מנת להסתיר מצב של נהיגה בגילופין. דהיינו, בתי המשפט נוטים להרשיע נאשמים בנהיגה בשכרות אשר סירבו לעבור בדיקת דם לפי בקשת שוטר.

 

לאחר שמיעת העדויות ובחינת הראיות, בית המשפט קבע כי יש להרשיע את הנאשם ולא בשל הסירוב לבדיקת הדם אלא בהתאם לגורמים נוספים. השופטים קיבלו את עדותו המהימנה של השוטר לכך שהנאשם הכשיל את בדיקת הינשוף בשל שכרות ולא בגין פערי שפה.

  

שורה ארוכה של פסקי דין, אשר ניתנו על ידי הערכאות השונות ובראשן בית המשפט העליון, קובעת כי ניתן להרשיע בעבירה של שכרות על סמך בדיקת מאפיינים ואין צורך בבדיקה מדעית של ריכוז האלכוהול לשם ביסוס הרשעה כאמור.

 

יפים לכך דבריו של השופט שמגר – "לא ניתן ללמוד מנוסח החוק והתקנות כי דרך ההוכחה בדבר קיומו של אחוז אלכוהול אסור בעת הנהיגה ברכב (נשיפה, בדיקת דם או בדיקת שתן) היא תנאי בל יעבור להרשעה בעבירה של נהיגה בשכרות".

 

לסיכום, בית המשפט הרשיע את הנאשם בעבירות המיוחסות לו וקבע כי במועד התאונה החזיק הוא בהגה כאשר הוא מבושם מאלכוהול ובגילופין.
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.