www.what2do.co.il

נהיגה בשכרות - מדידה של מ``ג אלכוהול לאוויר נשוף מעל 290 ופחות מ-400

דרגו את המאמר

נהיגה בשכרות - מדידה של מ``ג אלכוהול לאוויר נשוף מעל 290 ופחות מ-400

זיכוי מעבירת שכרות למרות בדיקת ינשוף ברמה של מעל 290 מ"ג ופחות מ-400 

נהגים אשר נתפסים כאשר אלכוהול זורם בדמם נעצרים פעמים רבות על ידי המשטרה ונדרשים לעבור בדיקת אלכוהול באמצעות מכשיר הינשוף. בדיקה זו נועדה בכדי להציג את רמת האלכוהול במ"ג עבור אוויר נשוף ובכך לקבוע האם הנהג כשיר לנהיגה או לאו. עם זאת, פעמים רבות הלינו נהגים כנגד אמינות מכשיר הינשוף והעניין הונח לפתחו של בתי המשפט לתעבורה ברחבי הארץ. שימו לב, נהיגה בשכרות הינה עבירה מתחום המשפט הפלילי ועל כן יש להוכיחה ברמה גבוהה ביותר בבית המשפט.

 

באחת הפעמים, בית המשפט לתעבורה בירושלים, בהרכב מיוחד של שלושה שופטים, בחן סוגיה זו לעומקה. לאחר שמיעת מומחים רבים מטעם התביעה וההגנה, ולאחר מאות עמודי פרוטוקול, קבע בית המשפט כי מכשיר הינשוף אמין, וברוב המקרים מציג תוצאה מדויקת.

 

אולם' לאור בעיות שונות שהתגלו במכשיר הינשוף המופעל ע"י משטרת ישראל, נקבע כי במקרים מסוימים לא ניתן לסמוך על התוצאות שמציג המכשיר כמדויקות. לפיכך, ועל מנת להבטיח כי תוצאות הבדיקה במכשיר הינשוף מעידות על ריכוז האלכוהול שנקבע ע"י המחוקק, ובכך למנוע סיכוי להרשעת חפים מפשע, קבע בית המשפט בהלכת עוזרי, כי יש להגדיל את שולי הסטייה, ולהעמיד את רף האכיפה, באופן זמני, ועד להסדרת הליקויים ע"י המשטרה, על 400 מיקרוגרם. יש לציין כי לפני כשנה וחצי בית המשפט העליון בחן את הסוגייה פעם נוספת וקבע כי יש להוריד את רף השכרות המקסימלי ל-290 מ"ג.

 

האם אלכוהול ברמות של 305-325 יביא להרשעה?


בית המשפט השלום לתעבורה באשדוד נדרש לבחון את כתב אישום אשר הוגש כנגד שני נהגים בגין נהיגה בשכרות. בבדיקת הינשוף של נהגים אלו נמצאה רמת אלכוהול ברמות של 305 ו-325 מ"ג. הנאשמים טענו כי לאור ההחלטה בהלכת עוזרי, הרי שבמדידת ריכוז אלכוהול ברמה של פחות מ-400 מ"ג, אין את הוודאות הדרושה להרשעה במשפט פלילי. אי לכך, הנאשמים עתרו לזכותם.
  

המדינה טענה לעומתם כי ריכוז האלכוהול שנקבע בחוק, ככזה המקים עבירה של נהיגה בשכרות, עומד על 240 מיקרוגרם לליטר אויר נשוף. לטענת המדינה, בית המשפט בעניין עוזרי שגה בבואו לחשב את אחוזי הסטייה שיש להביא בחשבון. ב"כ המאשימה טענה בבית המשפט כי המדינה הרימה את הרף והעמידה אותו על 290, ובכך הביאה בחשבון את כל הסטיות האפשריות במכשיר הינשוף. זאת ועוד, הלכת עוזרי ניתנה על ידי בית משפט השלום וידוע כי היא אינה מחייבת בתי משפט שלום אחרים ברחבי הארץ.

 

הוכחה על בסיס מאפיינים נוספים?


מבחינת רמת האלכוהול אצל הנאשמים, ניכר כי הם עומדים במסגרת הלכת עוזרי ועל כן אין בבדיקה שנערכה להם בכדי להרשיעם על פי המשפט הפלילי. עם זאת, לפי הפסיקה, הוכחת העבירות של נהיגה בשכרות, או נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים, אינה חייבת להיעשות בדרך של בדיקות מדעיות.

 

ניתן להוכיח עבירות אלו גם בראיות אחרות, המעידות על אופן נהיגתו של הנהג, או על אופן התנהגותו בסמוך לפני או אחרי הנהיגה. המדינה ניסתה לתמוך את טענותיה בדו"חות אשר מולאו על ידי השוטרים בזמן האירוע.

 

עם זאת, סתירות בין דברי השוטרים לבין עדויות הנאשמים סייעו בידי הנהגים. כמו כן, עצם העובדה שהנאשמים הודו כי שתו אלכוהול לפני הנהיגה לא היה בה בכדי להרשיעם. יש להזכיר כי המדינה אוסרת על נהיגה תחת השפעת אלכוהול מרמה מסוימת ולא ככלל.
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עבירת נהיגה בשכרות, איך לקבל זיכוי?

מאחר ולא ניתן היה לשלול את גרסת הנאשם כי המאפיינים נערכו לאחר בדיקת הינשוף, זיכה כבוד השופט ש. נחשון את הנאשם מעבירת השכרות, כאשר פסל הן את בדיקת הינשוף והן את בדיקת המאפיינים לאור החריגה מהנהלים... 

בדיקת שכרות

שוטר רשאי לדרוש מנוהג רכב שהיה מעורב בתאונת דרכים או מנוהג רכב שיש לשוטר חשד סביר כי הוא שיכור, להיבדק במועדים ובמקומות שיורה, ומי שנדרש כך חייב להיבדק כאמור... 

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

בדיקת שכרות, האם מותר לסרב?

נעצרתם לבדיקת שכרות? האם מותר לסרב לעבור את הבדיקה? מהי המשמעות המשפטית המקופלת בתוך הסירוב? 

נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים

הנאשם הורשע על פי הודאתו, בנהיגת רכב כשהוא נתון להשפעת משקאות משכרים. מתברר כי בבדיקה שנערכה לנאשם, נמצא בדמו ריכוז אלכוהול בשיעור, שהוא פי שלוש, מהכמות הקבועה בחוק. הנאשם נלכד בכף בעת שנהג רכב הסעות, בזיג זג.  

פסילה בשל נהיגה בשכרות

האם ניתן להימנע מפסילת מינימום של שנתיים לאחר נהיגה בשכרות? מהן הנסיבות המיוחדות אשר בגינן בית המשפט יורה על פסילה לתקופה נמוכה משנתיים? 

נהיגה בשכרות, האם ניתן לחזור מהודאה?

סקירה של פסקי דין העוסקים בהודאת נאשם בעבירה של נהיגה בשכרות וחזרה מהודאותו, באלו מקרים יתיר בית המשפט חזרה מהודאה? 

ה"ינשוף" מזהה לימונענע כמשקה אלכוהולי

במבחני המעבדה אשר נערכו במעבדת מיג"ל בע"מ בראשותו של ד"ר יגאל בר אילן, זיהה המכשיר משקאות קלים כמשקאות אלכוהוליים. הניסוי נערך במעמד קציני משטרה בכירים כגון רב פקד בני סמו ותועדו על ידי צלם משטרתי... 

מאסר בפועל בגין נהיגה בשכרות פעם שנייה

עבירת הנהיגה בשכרות הינה כאמור עבירה חמורה ומסוכנת. כאשר נהג נכנס לרכב על מנת לנהוג בזמן היותו שיכור, הוא מהווה סכנה ממשית לעצמו, לנוסעים עימו ולמשתמשים האחרים בדרך. העונש הראוי נגזר בין היתר, מגובה השכרות. ככל שמדובר בשכרות גבוהה, ראוי שהעונש יהיה גבוה יותר 

בקשה לביטול הרשעה בנהיגה בשכרות אשר ניתנה בהעדר הנאשם

האם בית המשפט יקבל את בקשתו של נאשם לבטל הכרעת דין במסגרתה הוא הורשע בהעדרו בנהיגה בשכרות? 

האם בדיקת ינשוף אשר הצביעה על 290 מ"ג בדיוק תביא להרשעת הנהג?

האם 290 מ"ג בליטר אוויר נשוף היא נהיגה בשכרות? האם הבדיקה הינה עד 290 מ"ג, כולל 290 מ"ג או למעלה מ-290 מ"ג? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.