בדיקת שתן לגילוי סמים בזמן נהיגה, מה קובע החוק?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 4.6 מתוך 5 |
נהיגה תחת השפעת סמים נחשבת למסוכנת ואסורה כמו נהיגה תחת השפעת אלכוהול, בשל השפעת החומרים המסוכנים על מהירות התגובה של הנהג והפעלת שיקול דעתו. החוק קובע עונש מינימלי בגין נהיגה בשכרות, או נהיגה תחת השפעת סמים, של שנתיים שלילת רישיון נהיגה בפועל, בתנאי שבשנתיים שהקודמות לביצוע העבירה, לא בוצעה עבירה דומה.
כדי לערוך חיפוש סמים ברכב או בגוף הנהג, על השוטר להציג צו חיפוש שיפוטי, או לחלופין צריך להיות לשוטר חשד סביר כי הנהג השתמש בסמים בעת הנהיגה ברכב שלא כדין. בעת החיפוש צריכים להיות נוכחים שני עדים מטעם החשוד, אלא אם הוא היה מודע לזכותו וויתר על נוכחות העדים.
חיפוש סמים לא חוקי ברכב ובגוף
כאשר נערך חיפוש לא חוקי, ללא צו, ללא חשד סביר וללא עדים, הנהג רשאי לסרב לחיפוש ולא להסכים לעבור בדיקת שתן, והסירוב לחיפוש לא ייזקף לחובתו, שלא כמו במקרים של סירוב לבדיקת נשיפה ובדיקת דם. השוטר נדרש לבקש את הסכמתו של החשוד להיבדק ומחויב למסור פירוט מלא על בדיקת שתן.
חיפוש סמים בגוף או ברכב החשוד כדין ניתן לערוך לפי שני מסלולים: האחד, אם מתקיים חשד סביר או יסוד סביר להניח כי הנהג משתמש בסמים. השני, לאחר שהחשוד הבין את משמעות החיפוש מודע לזכותו לסרב לביצוע החיפוש והסירוב לא ייזקף לחובתו, והחיפוש נעשה בהסכמה.
נהג שרישיונו נפסל לאחר שעבר בדיקת שתן לגילוי סמים, יכול לנסות להפחית משמעותית את העונש הצפוי, אם יצליח להוכיח בפני בית המשפט לתעבורה, בסיוע עורך דין המתמחה בדיני תעבורה, כי נפלו כשלים בחומר הראיות ובממצאי הבדיקה, כמו עקב חיפוש לא חוקי, ביצוע בדיקה שלא על פי הנהלים, או אי הבנת המשמעות של סירוב לביצוע בדיקה. כמו כן, עורך דין יכול לבקש לפסול את תוצאות בדיקת שתן לגילוי סמים מלשמש ראיה בבית משפט עקב פגם בשרשרת הראיות, ובכך להוביל לזיכוי מנהיגה בשכרות.
באילו מקרים ניתן לבצע בדיקת שתן?
כאמור, על השוטר חלה חובה להסביר לנהג לפני ביצוע בדיקת שכרות, כי מוטלת עליו החובה להיבדק, והוא נדרש לבקש את הסכמתו למתן דגימת השתן. אם הנהג נתן הסכמתו לעבור בדיקה, נטילת הדגימה תיעשה באופן שיבטיח שמירה מרבית על כבודו, פרטיותו ובריאותו.
לא ניתן לעכב את הנהג מעל לזמן הסביר הדרוש בהתאם לנסיבות המקרה, לפרק זמן שנע בין עשרים דקות עד שלוש שעות. אולם במקרה שהנהג מובא לתחנת משטרה לצורך חקירה בגין נהיגה בשכרות, הוא אינו נחשב בחזקת מעוכב, ופרק זמן החקירה אינו נמנה עם זמן עיכוב.
המשטרה רשאית להחרים את הרכב אם נמצאו בו סמים. אולם, השוטר מחויב לתעד את הרכב המשמש כמוצג, עליו לסמן את הראיה בראשי תיבות, ולציין את מקום אחסונו. השוטר מחויב להודיע לנהג, כי רכבו ישוחרר בתום החיפוש, ועליו לפעול במהירות ולהחזיר את הרכב לבעליו בהקדם.
בסיום ביצוע בדיקת שתן, על השוטר לערוך זיכרון דברים ולחתום על המסמך. ניתן לפסול מסמך שלא ערוך על פי הכללים עקב כשל ראייתי, דבר שעשוי להוביל למניעת הרשעת הנהג. על כן השוטר חייב להקפיד על כללים ברורים, ובמקרה שלא יקפיד, הנהג יכול למצוא עצמו מזוכה בשל עבירת נהיגה בשכרות.