נהיגה בשכרות על אופניים חשמליים: מה העונש?
דרגו את המאמר |
|
אופניים חשמליים מוכרים על ידי החוק ככלי רכב לכל דבר, ורוכבי האופניים נחשבים כנוהגי רכב, וכמי שהאיסור על נהיגה בשכרות חל גם עליהם, על כן ניתן להגיש כתב אישום נגד רוכב אופניים שנהג בשכרות.
על פי תקנות המסדירות את השימוש באופניים עם מנוע עזר חשמלי, הרכיבה מותרת רק מגיל 16, אסור לרכוב על מדרכה, אלא על שבילי אופניים או על הכביש אם אין שבילי אופניים, ובהתאם לחוקי התנועה. החל מאחד במאי 2016, כל רוכב על אופניים חשמליים שייתפס לאחר שביצע עבירה של רכיבה על גבי המדרכה, צפוי לקנס בסך של 250 שקלים.
פקודת התעבורה קובעת כי על כל רוכב אופניים לחבוש קסדה בדרך שאינה עירונית, ועליו לרכוב על אופניים במצב תקין וראויים לשימוש, אשר מותקן בהם: צופר או פעמון, פנס קדמי בעל תאורה לבנה, פנס אחורי בעל תאורה אדומה, מחזירי אור בצבע צהוב על דוושות האופניים ומחזיר אור מאחור.
האם שוטר יכול לדרוש מרוכב לבצע בדיקת נשיפה?
אופניים נחשבים לפי החוק ל"רכב" ולכן לשוטר יש סמכות לדרוש מהרוכב להיבדק בבדיקת אלכוהול ולבצע בדיקת שכרות והרוכב אינו רשאי לסרב לבדיקה. רוכב אופניים שלא מחזיק בתעודה מזהה, ונדרש להזדהות בפני שוטרים, יכול להיות מזוהה באמצעות המערכת המשטרתית בעזרת מספר תעודת זהות. על כן אם הרוכב יסרב למסור את המספר או להזדהות, בסמכות השוטרים לעכבו ולהובילו לתחנת המשטרה.
עבירות תנועה שהמשטרה מוסמכת לאכוף על רוכבי אופניים חשמליים הן: רכיבה באור אדום, נסיעה נגד כיוון התנועה, שימוש בטלפון נייד בעת רכיבה והפרעה להולכי רגל במעבר חצייה. לאחרונה גזר בית המשפט לתעבורה על רוכב אופניים חשמליים שנהג תחת השפעת אלכוהול עונש של שלילת רישיון נהיגה עקב נהיגה בשכרות ומאסר על תנאי.
כתב אישום בגין נהיגה בשכרות על אופניים חשמליים
כתב אישום הוגש נגד רוכב אופניים חשמליים אשר נסע בכביש אילון לאחר ששתה מספר בקבוקים של שתיה חריפה, נגד כיוון התנועה, שבכל 100 מ"מ דם בגופו מצוי 200 מ"ג אלכוהול, פי 4 מרף המינימום המותר. כתוצאה מהרכיבה המסוכנת הרוכב גרם לתאונת דרכים עצמית שבה נחבל חבלות של ממש.
בית המשפט ציין כי על פי סעיף 1 לפקודת התעבורה, הגדרת רכב היא כלי מנועי הנע בכוח מכני או הנגרר על ידי רכב, לרבות אופניים ואופניים חשמליים, ובהיעדר הוראה אחרת, כל סעיפי הפקודה ותקנותיה המתייחסות לאיסורים הקשורים ברכב, לרבות האיסורים באשר לנהיגה בשכרות, חלים גם על נהיגה באופניים חשמליים, שאף הם מוגדרים כרכב המונע בכוח מכני.
בית משפט הביא בחשבון את העובדה שהרוכב הוא זה שנפגע, וגם את העובדה שמדובר באופניים והשכרות לא בוצעה ברכב, לכן גזר את דינו לשמונה חודשי פסילה בפועל בלבד, שליש מפסילת המינימום הקבועה בסעיף 39א לפקודת התעבורה. בנוסף, הטיל על הנאשם קנס בסך של 2,000 שקלים ומאסר על תנאי.
לאור פסק הדין התקדימי, כיום ניתן להגיש כתב אישום נגד רוכב שנתפס כשהוא במצב של שכרות, ואף לפסול את רישיון נהיגתו. החוק קובע מינימום שנתיים של פסילת רישיון בגין נהיגה בשכרות, וכאשר מדובר בקטין כבן 16 שנים, שעדיין אין לו רישיון נהיגה, רשאי בית המשפט להפעיל נגדו את עונש המאסר על תנאי, במקרה שירכב שוב על אופניים חשמליים, בקורקינט או באופניים רגילים תחת השפעת אלכוהול.