רישום פלילי על עבירות תעבורה, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |
לא כל עבירת תנועה מובילה לפתיחת תיק פלילי, אלא במקרים של עבירות תנועה חמורות, כולל גרימת מוות ברשלנות, תאונת פגע וברח, נהיגה בשכרות תחת השפעת אלכוהול או סמים וכן עבירות תנועה גבוליות כמו אי ציות לרמזור אדום, אי מתן זכות קדימה או התעלמות חוזרת מפסילת רישיון.
עבירות תנועה מוגדרות לרוב על בסיס מעשה רשלנות ואינן מובילות לפתיחת תיק פלילי, הכולל רישום פלילי, הגשת כתב אישום והעמדה לדין. ואולם, כאשר מדובר בעבירות תעבורה חמורות, עלול להיפתח הליך פלילי נגד הנהג שעבר על חוקי התעבורה, מכיוון שהנהג הסביר נדרש להבין את הסיכונים הכרוכים בנהיגה בלתי אחראית ובטוחה ולעשות כל שביכולתו כדי להימנע מהם.
לרישום פלילי עלול להיות השלכות חמורות על אורח החיים ואף נהג שנפתח נגדו תיק פלילי עקב עבירת תנועה, עלול למצוא את עצמו נידון לעונש מאסר. מעבר לכך עצם הרישום הפלילי מהווה כתם קשה שישפיע על חייו האישיים והחברתיים. השפעה זו יכולה לבוא לידי ביטוי בהגבלות תעסוקה, אי קבלת נשק, אי קבלת רישיון לעסוק ברפואה, עריכת דין ומקצועות נוספים, אי קבלה למשרה ממשלתית וציבורית, הגבלות הגירה למדינות מסוימות ועוד.
פתיחת תיק פלילי עקב גרימת מוות ברשלנות
גרימת מוות ברשלנות נחשבת לעבירת תנועה חמורה ביותר כאשר ההגדרה רשלנות מתייחסת לפזיזות או לאדישות, אשר שיקול דעת סביר של הנהג היה יכול למנוע אותן. גרימת מוות ברשלנות היא עבירה שבה הנהג יכול להיות מואשם גם אם לא היה מודע בפועל לתוצאות מעשיו, לעומת עבירת הריגה התלויה בכך שלנאשם הייתה מודעות בפועל לתוצאות המעשים.
העונש המרבי שמוטל על נהג שנמצא אשם בגרימת מוות בעקבות נהיגה רשלנית הוא שלוש שנות מאסר והעונש המינימלי הוא חצי שנת מאסר, לצד שלילת רישיון נהיגה לתקופה ארוכה, שלילה על תנאי וקנס כספי גבוה. כאשר מדובר בתאונת דרכים שבה נהרג אדם, התביעה מגישה נגד הנהג המעורב כתב אישום בגין עבירה חמורה יותר של הריגה שדינה הוא עד עשרים שנות מאסר.
רישום פלילי בגין תאונת פגע וברח
תאונת פגע וברח היא תאונת דרכים שבה הנהג הפוגע לא פעל על פי הוראות החוק, ולא הגיש עזרה לנפגעים או מסר את פרטיו. הפקרה של נפגעים על הכביש מוכרת על ידי החוק כעבירת תעבורה חמורה, שיכולה להוביל לשבע עד תשע שנות מאסר.
סעיף 64א לפקודת התעבורה עוסק בעבירת הפקרה אחרי פגיעה וקובע כי אדם שנהג ברכב המעורב בתאונה, וידע או שהיה עליו לדעת, כי בנסיבות המקרה היה עלול להיפגע אדם, ולא עצר במקום התאונה, או קרוב לו ככל האפשר, כדי לעמוד על תוצאות התאונה, צפוי למאסר עד שבע שנים, עם קנס או ללא קנס, ובלבד שלא יוטל עליו מאסר על תנאי כעונש יחיד או כעונש נוסף ולא יינתן עליו צו מבחן.
סעיף 64ב קובע כי אדם שנהג ברכב המעורב בתאונה, וידע או שבנסיבות המקרה היה עליו לדעת, כי בתאונה נפגע אדם, ולא הגיש לנפגע עזרה שהיה ביכולתו להגיש, כגון הזמנת אמבולנס או הסעתו לטיפול רפואי, צפוי לעונש שיכול להגיע עד תשע שנות מאסר, עם קנס או ללא קנס, ובלבד שלא יוטל עליו מאסר על תנאי בין כעונש יחיד ובין כעונש נוסף ולא יינתן עליו צו מבחן.
נהיגה בשכרות תחת השפעת אלכוהול או סמים נחשבת לנהיגה בלתי אחראית המסכנת את הציבור, מדובר בעבירה חמורה שגוררת עמה רישום פלילי ובמקרים של נפגעים בתאונת דרכים עקב נהיגה בשכרות עלולה להוביל גם למאסר. עבירות גבוליות נוספות שעלולות לגרור רישום פלילי הן: אי ציות לרמזור אדום, אי מתן זכות קדימה או התעלמות חוזרת משלילת רישיון. במקרים חמורים עלולות עבירות אלו להוביל להתייחסות פלילית של בית המשפט לתעבורה ובגזר הדין.
מחיקת רישום פלילי על עבירות תעבורה
תיק פלילי נפתח על ידי המשטרה לנהג החשוד בביצוע עבירות תנועה חמורות. המרשם בתיק מנוהל על ידי המשטרה ומצוי במאגריה, וכולל רישומים על ביצוע עבירות, הרשעות קודמות ועונשים שהוטלו בגינן, וכן תיקים פתוחים שטרם הוחלט מה יעלה בגורלם.
רישום פלילי עקב עבירות תעבורה מוצג בפני בית משפט הן בעת מעצר החשוד והן בשלב הטיעונים לעונש, כאשר הנהג עובד מסטטוס חשוד לסטטוס נאשם ולרישום יש השפעה רבה על גזר הדין. בתום המשפט נרשמות תוצאות גזר הדין והמרשם הפלילי חוזר למאגרי המשטרה גם במקרה של אי הרשעה.
כאשר תיק פלילי נסגר ללא הגשת כתב אישום, כלל האישומים המיוחסים לחשוד בביצוע עבירה מבוטלים. לאחר סגירת התיק, לא מתבצע רישום פלילי במשטרה, אולם סגירת תיק פלילי לא מעידה בהכרח על היעדר רישום משטרתי.
קיימות שלוש עילות המובילות לסגירת תיק פלילי: היעדר ראיות או ראיות שלא מספיקות להגשת כתב אישום, חוסר עניין לציבור וחוסר אשמה שהיא העילה והחשובה ביותר, מאחר שהיא קובעת כי החשוד חף מפשע ואין כל ראיה המעידה על מעשים פליליים. בשני המקרים הראשונים נותר רישום משטרתי בתיק ולכן ניתן להגיש בקשה באמצעות עורך דין לשינוי עילת סגירתו, ובמקרה של חוסר אשמה הרישום המשטרתי כלל לא יירשם ולחשוד לא יישאר רישום פלילי.
כעשר שנים לאחר התיישנות העבירה, הרישום הפלילי נמחק אוטומטית, אולם ההרשעה תמשיך להופיע במאגרי המשטרה. עם זאת ניתן לנסות לשנות את עילת סגירת התיק ולהגיש בקשה למחיקת רישום באמצעות עורך דין העוסק בדיני התעבורה.