עבודות שירות על עבירות תעבורה, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
בית משפט לתעבורה יכול לגזור על הנהג הנאשם בביצוע עבירות תנועה עונשים שונים, כגון: קנסות, פסילת רישיון נהיגה, פסילת רישיון על תנאי, מאסר בפועל, מאסר על תנאי, עבודות לתועלת הציבור, התחייבות כספית להימנע מעבירת תעבורה ועבודות שירות.
עבודות שירות מוגדרות כמאסר בפועל, אך מדובר במאסר שאינו מרוצה מאחורי סורג ובריח, אלא בדרך של ביצוע עבודות לטובת הציבור. ריצוי העונש בדרך של עבודות שירות נחשב לריצוי מאסר לכל דבר, אולם הריצוי מתבצע בדרך עבודות פיזיות בניקיון ובסיוע לזולת במוסדות ציבוריים.
מקומות התעסוקה שבהם מתבצעות עבודות שירות הם בדרך כלל מוסדות שיקומיים, מתנ”סים, בתי תמחוי, בתי אבות, מוסדות תרבות, חברה קדישא, תחנות משטרה, מרכזי יום לקשיש, מועצות דתיות ומוסדות מדינה רבים נוספים. הנאשם נדרש לבצע עבודה בהיקף של משרה מלאה, תוך אכיפה ופיקוח ללא תשלום שכר או תמורה אחרת.
העונש מאפשר להימנע מלשלוח את הנאשם למאסר בפועל עקב נסיבותיו האישיות ונסיבות ביצוע העבירה, אלא באמצעות גזירת עונש פיזי על ידי מתן שירות לציבור. באופן זה, מפצה הנאשם את החברה בגין עוונותיו, ולא נאלץ להתמודד עם הקשיים הכרוכים בריצוי מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח.
מתי יחליט בית המשפט לגזור על הנאשם עבודות שירות?
בית משפט לתעבורה יכול לגזור עבודות שירות על נהג בעל עבר תעבורתי מכביר, אשר ביצע עבירות חמורות שלא בפעם הראשונה, כמו נהיגה בזמן פסילה, נהיגה בשכרות, גרימת תאונת דרכים עם נפגעים וכדומה. נהג שהורשע בביצוע עבירות תעבורה חמורות, אשר נמצא כמי שאינו מסוכן לציבור ועקב כך נגזרו עליו עבודות שירות, משיב גמול לחברה באמצעות ביצוע עבודות לטובת הציבור.
עבודות שירות יכולות להימשך עד חצי שנה בלבד ובמהלך תקופה זו, הנאשם יכול להתגורר בביתו, להמשיך בשגרת חייו ולהיות באופן יחסי חופשי, למעט במספר שעות לא מבוטל, שבהן הוא כפוף לממונה על עבודות השירות ולתנאים שקבע בית המשפט. טרם נקבעה הדרך שבה ירצה הנאשם את עונשו, עליו להימצא כשיר לביצוע עבודות השירות. לשם כך עורך הממונה על עבודות השירות לנאשם בדיקות שונות, כולל: בדיקות שתן, בדיקות רפואיות שונות ועוד. בשלב הבא נדרש הנאשם להפגין נכונות לביצוע חלופת מאסר ועל סמך הנתונים האישיים, יכריע בית המשפט האם ובאילו תנאים ירצה הנאשם את עונשו.
בית משפט רשאי להחליט כי נאשם שנגזר עליו מאסר בפועל לתקופה שאינה עולה על חצי שנה, ירצה את תקופת המאסר בעבודת שירות. אם הממונה על עבודות שירות קבע כי הנאשם נמצא כשיר לבצע אותן, ואם הנאשם נתן את הסכמתו לריצוי העונש בדרך זו.
נאשם המבקש לרצות עבודות שירות חייב לקבל את עול האחריות ולבצע את המוטל עליו על פי הוראות הממונה ללא סטייה והפרת הכללים. אם במהלך תקופת ריצוי הפר הנאשם את התנאים, ייתכן כי יתרת התקופה למאסר בפועל בכפוף להחלטת הממונה. כמו כן, אם בזמן תקופת ריצוי העונש הנאשם ביצע עבירה נוספת, ניתן יהיה לשלוח אותו להמשך ריצוי העונש במאסר בפועל.
השיקולים של בית משפט לתעבורה בהצבת נאשם בעבודות שירות הם נסיבות ביצוע העבירה, נסיבותיו האישיות ומגבלותיו הרפואיות, ביקוש של מקום התעסוקה, קרבה למקום המגורים, אופן הפיקוח הנדרש עליו, היכרות קודמת עם המעסיק ואף התחשבות ברצונו של הנאשם.