מה כוללת בדיקה אצל פסיכולוג במכון הרפואי?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא הרופא המוסמך, על פי צו שר הבריאות ומכוח תקנות התעבורה לערוך בדיקות רפואיות עבור רשות הרישוי, ותפקידו לתת חוות דעת והמלצה לרשות הרישוי על כשירות רפואית: פיזית ונפשית לנהיגה בהתאם לסוג הרכב המנועי.
הצוות הרפואי של המכון כולל רופאים, פסיכולוגים ופסיכיאטריים, אשר במסגרת תפקידם הם נדרשים לאתר נהגים בעלי ליקוי בריאותי הרלוונטי לבטיחות בנהיגה ולהחליט על סמך תוצאות הבדיקות, מי אינו מהווה סכנה לעצמו ולציבור ואת מי יש להרחיק מהכביש ולשלול את רישיונו.
המכון הרפואי עורך בדיקות כשירות רפואית לנהגים שהופנו אליו על ידי גורמים מוסמכים כגון: משרד הרישוי, רופאים, בית משפט, משטרת ישראל, המוסד לביטוח לאומי או סמכות רישוי צה"ל. הבדיקות עשויות לכלול בדיקת נירולוג, מבדקי אישיות ושיחות עם פסיכיאטר ופסיכולוג.
באילו מקרים נערכות בדיקות?
הבדיקות נערכות לאנשים המעוניינים להוציא רישיון נהיגה לרכב ציבורי ומשא כבד, עברייני תנועה מועדים ולאחר תום שלילת רישיון הנהיגה, נהגים שדווחו על ידי המשטרה על מעורבותם בתאונות דרכים, נהגים שדווחו על ידי בית משפט, נכי משרד הביטחון, נכים המופנים על ידי המוסד לביטוח לאומי, משתמשי או מורשעי סמים או אלכוהול, נהגים עם מצבי בריאות העלולים לסכן את עצמם וזולתם, בעלי בעיות בריאותיות, כמו חולי אפילפסיה המעוניינים להוציא או לחדש רישיון נהיגה, נהגים בגיל מבוגר ובעלי רישיון שנבדקו בעבר ומחויבים בבדיקת ביקורת.
אחד מהמקרים שבהם יכול נהג לקבל זימון לבדיקה במכון הרפואי הוא הרשעה בעבירת תעבורה חמורה, כמו נהיגה בשכרות, נהיגה תחת השפעת סמים או גרימת תאונת דרכים עם נפגעים, אשר בתום ריצוי העונש שבית המשפט לתעבורה הטיל על הנהג, היא כוללת גם מבדקי כשירות.
מבחני אישיות אצל פסיכולוג
בדיקה אצל פסיכולוג במכון הרפואי כוללת מבחנים אישיותיים שונים מול מחשב, כמו מבחן רב שלבי MMPI, מבחן רורשך, ובמקרה הצורך נערכים מבחנים פסיכו-דיאגנוסטיים, כגון: מבחן מינסוטה הידוע בשמו מבחן האישיות הרב שלבי שפותח בארצות הברית, שהוא מבחן אישיות בפסיכולוגיה קלינית המורכב מכ-600 שאלות ועוד. וכן, שיחה עם פסיכולוג ובמקרים מסוימים גם שיחה עם פסיכיאטר.
מדובר בבדיקות המתבססות על הערכות פסיכולוגיות הנשענות על מידע רפואי, עבר פלילי תעבורתי ולא תעבורתי, סוג הרישיון המתבקש ועוד. אלה מבחנים שלא ניתן ללמוד או להתכונן לקראתם והם אמורים לשקף את אישיותו של הנבדק, בפרספקטיבה של התאמה לנהיגה בטוחה. בתום הבדיקה, ימליץ המכון הרפואי לבטיחות בדרכים למשרד הרישוי, האם לאשר לנהג לקבל את הרישיון או להמשיך ולהחזיק בו, ומשרד הרישוי, יודיע לנבדק על החלטתו, ברוב המקרים על סמך המלצת המכון הרפואי.
פסילת רישיון עקב אי התאמה אישיותית
סעיף 51 לפקודת התעבורה קובע כי רשות הרישוי רשאית, בהחלטה מנומקת, לפסול אדם בעל רישיון נהיגה, לצמיתות, לתקופה מסוימת, או עד למילוי תנאים שייקבעו בהחלטה, אם היא משוכנעת שהנהג אינו ראוי לנהוג מחמת כושר נהיגה לקוי.
נהגים שנפסלו עקב אי התאמה אישיותית לנהיגה בטוחה יכולים להיות חיילים ששוחררו מצה"ל על סעיף נפשי, נהגים שהורשעו בנהיגה בשכרות או בעבירת סמים, נהגים שביקשו רישיון לרכב ציבורי והפסיכולוג קבע כי יש להם קושי בהתמודדות עם מצבי לחץ, נהגים שתבעו נכות מהמוסד לביטוח לאומי ואחד הרופאים בוועדה דיווח על כך למכון הרפואי, נהגים הנדרשים להגיע לבדיקות עקב צבירת נקודות ופסילה מנהלית בת 9 חודשים, נהגים שאושפזו בבית חולים פסיכיאטרי ורופא המחלקה דיווח על האשפוז וכדומה.
ערעור על החלטת המכון הרפואי
במקרה שהמלצת המכון לחידוש או הוצאת רישיון נהיגה שלילית, רשאי הנבדק לערער על החלטת המכון בפני ועדת ערר בתוך 30 יום מרגע קבלת ההחלטה. ועדת הערר מורכבת משלושה רופאים מומחים וניתן להציג בפניה את כל החומר הרפואי ולטעון כי החלטת המכון הרפואי ומשרד הרישוי שגויה, בצירוף חוות דעת נוספת התומכת בטענה ומתאימה לעניין הכשירות לנהיגה.
המבקש רשאי להיות מיוצג על ידי עורך דין העוסק בדיני תעבורה ובמכון הרפואי לבטיחות בדרכים. לאחר עיון בחומר הרפואי ושמיעת הטיעונים, ועדת הערר רשאית לאשר את החלטת משרד הרישוי, לשנות או לבטל אותה או להורות על בדיקה מחודשת בידי רופא של המכון הרפואי.
במקרה שבו דחתה ועדת הערר את הערר מבלי שנקבע מועד לבדיקה מחודשת, תיערך הבדיקה רק לאחר שחלפה לפחות שנה מיום שניתנה ההחלטה. ואולם, ניתן להגיש ערעור מנהלי על החלטת הוועדה לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים בתוך ארבעים וחמישה ימים מיום קבלת ההודעה על ההחלטה. בית המשפט המחוזי מוסמך לדון בטענות העוסקות בהיבט המשפטי בלבד, ולהכריע האם יש לקבל את המלצת המכון הרפואי או לדחותה.