www.what2do.co.il

ועדת גודל רכב, מהי?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

ועדת גודל רכב, מהי?

אנשים אשר סובלים ממוגבלות זקוקים לא אחת לרכבים אשר תואמים את מצבם הרפואי. מדובר אפוא ברכבים ו/או באביזרי נהיגה אשר יאפשרו לאדם הנכה להתנייד בדרכים. אנשים אלה מופנים, על פי החוק, למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד). במכון הרפואי פועלת הוועדה לגודל רכב. מדובר בגוף אשר אחראי על הטיפול בסוגית הרכבים לבעלי מוגבלויות. וועדה זו פועלת מכוח הוראות סעיף 9(א) להסכם בנוגע לגמלת ניידות אשר נחתם בשנת 1977 בין משרד האוצר והמוסד לביטוח לאומי.

 

[%Articles%]


תפקידה של הוועדה הינו להתאים לאנשים עם מוגבלות כלי רכב בהתאם להנחיות הביטוח הלאומי. הנחיות המל"ל קובעות מהי מוגבלותו של אדם ובהתאם לכך מהו "הרכב הזול ביותר המתאים עבורו, לרבות אביזרי הנהיגה נוספים". וועדת גודל רכב הינה וועדה אשר חברים בהם יועצים טכניים, רופאים מומחים ומזכירות וועדה.


ההליך


ההליך מול הוועדה לגודל רכב מתחיל כאשר המבוטח מופנה לוועדה על ידי המוסד לביטוח לאומי. הזימון לוועדת גודל רכב, אשר נשלח על בסיס זכאותו של המבוטח בהתאם לקביעת מחלקת ניידות. נעשה על ידי מחלקת גודל רכב במכון הרפואי. זימון זה נשלח באמצעות הדואר. במקרים חריגים, הזימון נעשה באופן טלפוני. במכתב הזימון מפורטים כל המסמכים אשר מוטל על המבוטח להביא עימו לדיון בעניינו בוועדה. בטרם המבוטח מגיע לוועדה, עליו לבדוק את הרכב המייצג אשר נקבע עבורו במחלקת ניידות בביטוח הלאומי.


מבוטחים אשר מגיעים לדיון בוועדת גודל רכב מתבקשים להגיע חצי שעה לפני תחילת הדיון וחשוב להדגיש כי הכניסה לדיונים איננה נעשית תמיד בהתאם ל"סדר ההגעה" (לדוגמא, בהתאם לנסיבות רפואיות, אשר לא תמיד גלויות לעין, הוועדה רשאית לשנות את סדר הכניסה). כמו כן, פרקי הדיון אינם אחידים. למשל, ייתכן ובמקרה אחד הדיון יהיה קצר וענייני (וזאת בשל פרטים מוסכמים), ובמקרה אחר הדיון יימשך זמן רב. חשוב אפוא לשמור על סבלנות ולדעת כי יום הדיונים עלול לארוך שעות ארוכות.


מבוטחים רשאים להיכנס לדיון בוועדה ביחד עם מלווה. מלווה זה יכול להיות עורך דין, קרוב משפחה, מתרגם וכדומה. ביום ההגעה לזימון, המבוטח ימסור לוועדה את המסמכים האישיים שהביא עימו. חשוב לציין כי וועדת גודל רכב בוחנת את עניינם של המבוטחים עוד בטרם כניסתם לחדר. עם זאת, אין בכך כדי להעיד על קבלת החלטה בעניינו של המבוטח.


הבדיקה, הפרוטוקול והגשת ערעור


בעת הכניסה לוועדה, צוות הוועדה מציג את עצמו בפני המבוטח. לאחר מכן, המובטח מציג בפני חברי הוועדה את מצבו הרפואי ומציין מהו הרכב הנמצא ברשותו והאם הוא בדק אם רכב זה הולם את מגבלותיו הרפואיות. כמו כן, המבוטח מציין מהו הרכב אשר הוא מעוניין בו. לאחר מכן, רופא הוועדה עורך למבוטח בדיקה גופנית אשר מתבצעת בהתאם להתייחסויותיו של הנכה, המסמכים הרפואיים הרלבנטיים, סוג המחלה והמגבלות הרפואיות.

 

כל הדברים המבוצעים במסגרת הוועדה מתועדים בפרוטוקול אשר סיכומו נשלח לנבדק ולביטוח לאומי עד 30 ימים מיום כינוס הוועדה (זאת במידה ואין צורך לקבל חוות דעת רפואיות נוספות או מידע רלבנטי אחר). בעת קבלת סיכום הפרוטוקול, המבוטח מתבקש לפנות לסניף הביטוח הלאומי באזור מגוריו על מנת לעמוד על זכויותיו.


במקרים מסוימים, רופא המרב"ד יבקש מהמבוטח לעבור מבחן נהיגה חוזר (לדוגמא, בעקבות שינוי צורת הנהיגה כתוצאה משימוש ברכב מסוים או באביזרי נהיגה). במקרים כגון דא, המבוטח צריך לשלוח לוועדת גודל רכב העתק מרישיון הנהיגה החדש אשר כולל גם את טופס ההצהרה אשר נשלח אליו ביחד עם הפרוטוקול.


בדומה לוועדות רפואיות אחרות (כמו וועדות מטעם קצין התגמולים או מטעם ביטוח לאומי), גם על החלטות הוועדה לגודל רכב ניתן להגיש ערעור. ערעור זה מוגש, בצירוף הנימוקים הרלבנטיים, באמצעות המוסד לביטוח לאומי. דהיינו, אין לפנות באופן ישיר לוועדה לגודל רכב. הערעור צריך להישלח בדואר רשום, ביחד עם אישור מסירה, וניתן להגיש אותו גם בסניף הביטוח הלאומי (תוך קבלת חותמת 'נתקבל').


יודגש כי גם המוסד לביטוח לאומי יכול להגיש ערעור מבחינתו על החלטת הוועדה, וזאת מחמת טיעונים שונים. על פי רוב, ערעור על ידי המוסד לביטוח לאומי יוגש בטענה כי הנכה המוגבל בניידות רכש רכב שונה מהרכב שאושר לו על ידי הוועדה. לאחרונה, נקבע כי מבוטחים מוגבלים בניידות רשאים לייבא רכב המתאים למוגבלותם בייבוא אישי (לדוגמא, בעיקר כאשר מדובר ברכבים "גדולים" מסוג "ואן").
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ושלילת רישיון בגין מחלות או נכות רפואית

האם ניתן לשלול או להגביל רישיון נהיגה בעקבות מחלות או נכות רפואית? מהו תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים במקרים אלו? 

שאלות ותשובות - תעבורה

שאלות נפוצות אשר נשאלו על ידי הגולשים ותשובות של עורכי דין העוסקים בתחום התעבורה ... 

פסילת רשיון - המכון הרפואי

רשות הרישוי רשאית, מכוח סעיף 51 לפקודת התעבורה, להורות על פסילת רישיון נהיגה של נהג או מבקש רישיון נהיגה. פעמים רבות, נהגים ומבקשי רישיון אלו מופנים למכון הרפואי לבטיחות בדרכים... 

חיילי צהל - שינוי פרופיל, כושר בריאות

חיילים רבים, אשר השתחררו מצה"ל בגין פרופיל נפשי או מטעמים רפואיים, מופנים לא אחת למכון הרפואי לבטיחות בדרכים. צה"ל אחראי על כ-20% מהנבדקים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים מדי שנה וכ-45% מהבדיקות במכון הינן בדיקות נפשיות... 

סמים והמכון הרפואי לבטיחות בדרכים

האם נהג אשר הורשע בעבירות סמים, או אדם המכור לסמים (קלים או קשים), עלולים לאבד את זכאותם להחזיק רישיון נהיגה? מהו תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים במקרים אלו? 

ועדת גודל רכב, מהי?

מהי ועדת גודל רכב? כיצד מתכוננים לפני דיון בוועדה זו? האם ניתן לערער? כיצד משיגים את הרכב לו אתם זקוקים? 

חידוש רישיון נהיגה לנהגים מבוגרים, מה קובע החוק?

בעלי רישיון נהיגה ברכב פרטי בני 70 ומעלה, חייבים לעבור בדיקות רפואיות כתנאי לחידוש הרישיון. ואילו נהגים מקצועיים חייבים לעבור בדיקות רפואיות כתנאי לחידוש הרישיון מגיל 60 ומעלה.  

רישיון נהיגה לחולי אפילפסיה, מהם התנאים?

חולה אפילפסיה המעוניין להוציא רישיון או לחדש אותו נדרש לעמוד בתנאים של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, המתייחסים לתדירות וסוג ההתקפים.  

מה כוללת בדיקה אצל פסיכולוג במכון הרפואי?

בדיקה אצל פסיכולוג במכון הרפואי כוללת מבחנים אישיותיים שונים מול מחשב, שלא ניתן להתכונן אליהם מראש, וכן שיחה עם פסיכולוג ובמקרים מסוימים גם שיחה עם פסיכיאטר. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.