התנהגות בלתי הולמת של נהג רכב ציבורי, מה העונש?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 3.0 מתוך 5 |
לפי תקנה 416 לתקנות התעבורה, נהג רכב ציבורי מחויב להתנהג כלפי הנוסעים בנימוס ובאדיבות ולהבטיח כי יגיעו למחוז חפצם בבטיחות ובנוחות. נהג רכב ציבורי אשר מתבטא בצורה בלתי מכובדת, מקלל את נוסעיו ומתבטא כלפיהם בצורה גזענית, מפר את הנורמות המיוחדות שקיימות בינו לבין נוסעיו - כמי שנותן שירות לבין מקבלי השירות.
חוק העונשין קובע כי כדי לגזור את עונשו של נהג רכב ציבורי שהורשע בהתנהגות לא הולמת, בית המשפט יבצע בחינה בת שלושה שלבים.
בשלב הראשון על בית המשפט יהיה לקבוע מהו מתחם העונש ההולם תוך בחינת מכלול השיקולים הנוגעים לנסיבות ביצוע העבירה. בשלב השני על בית המשפט לבחון האם קיימים חריגים המצדיקים סטייה מהמתחם שנקבע, כמו קיומו של פוטנציאל שיקומי של הנאשם או מנגד צורך מיוחד בהגנה על הציבור. בשלב השלישי בית המשפט יקבע מהו העונש המתאים בתוך המתחם.
בעת גזירת עונשו של נהג רכב ציבורי שהתנהג באופן בלתי הולם, בית המשפט יבחן את חומרת ההתבטאויות ואת הפגיעה שנגרמה לערכים חברתיים מוגנים כגון כבוד האדם וחירותו והזכות לשוויון.
מדיניות הענישה של בית המשפט כוללת ברוב המקרים רכיב של קנס, תשלום פיצוי לנפגע וחתימה על התחייבות שלא לבצע שוב את העבירה. עם זאת במקרים חמורים יותר הענישה יכולה לכלול שלילת רישיון נהיגה ברכב ציבורי, שמשמעה פגיעה תעסוקתית ניכרת עבור הנהג.
נהג ההסעות התבטא בגסות ובגזענות כלפי הנוסעות
בית משפט השלום לתעבורה בירושלים דן בעניינו של נהג הסעות ילדים שהתבטא בגזענות כלפי שתי תלמידות ממוצא אתיופי. על הנהג נגזר עונש של קנס, פסילת רישיון נהיגה בפועל ותשלום פיצוי לכל אחת מן התלמידות. הנהג הודה בעבירה של התנהגות שאינה הולמת נהג המורשה להסיע נוסעים ברכב ציבורי, והורשע בהתאם להודאתו.
לפי העובדות שפורטו בכתב האישום, הנהג הועסק על ידי חברת הסעות והעביר נוסעים ממרכז הקליטה במבשרת ציון לבית הספר בירושלים. במסגרת נסיעה שערך הנהג הוא התבטא בבוטות ובגזענות כלפי שתי תלמידות ממוצא אתיופי אשר הקליטו את דבריו. הנהג אמר לתלמידות כי יש להן ריח רע, דרש מהן לשבת בצידו האחורי של האוטובוס ואף הוסיף ואמר להן שיחזרו לאתיופיה.
המדינה טענה כי הנהג התכוון להשפיל ולבזות את התלמידות
המדינה טענה כי אמירותיו של הנהג היו גזעניות ומטרתן הייתה לגרום לביזוי התלמידות ולהשפלתן עקב צבע עורן ומוצאן. עוד נטען כי יש להחמיר בעונשו של הנהג, הנושא באחריות מיוחדת מתוקף היותו נהג רכב ציבורי, כדי להרתיע את כלל הציבור מהתנהגות גזענית.
בעקבות זאת, המדינה ביקשה להטיל על הנהג קנס שיעלה על 5,000 שקלים, פיצוי בסך 30 אלף שקלים לכל אחת מהתלמידות, התחייבות בסך של 50 אלף שקלים שלא לעבור שוב את אותה העבירה ופסילת רישיון נהיגה ברכב ציבורי בפועל ועל תנאי.
ההגנה טענה כי התלמידות התגרו בנהג
ההגנה טענה כי התלמידות התגרו בנהג והקניטו אותו ולכן הוא התבטא בחריפות כלפיהן. עוד נטען כי יש לבטל את הרשעתו ולהסתפק בחתימה על התחייבות להימנע מביצוע העבירה בעתיד מאחר שאין לו עבר פלילי. עוד נטען כי יש להימנע משלילת רישיונו שעלולה לגרום לפגיעה אנושה בפרנסתו.
אין אפשרות להימנע מהרשעת הנהג
השופט בחן את נסיבות המקרה וקבע כי לא מתקיימים התנאים הנדרשים לצורך ביטול הרשעתו של הנאשם. נקבע כי ההרשעה אינה פוגעת בשיקומו מאחר שלא נדרש לו הליך שיקומי. לבסוף נפסק כי העבירה שבה הורשע לצד נסיבות המקרה החמורות שבהן פגע בכבוד התלמידות, לא מאפשרות לבטל את ההרשעה.
השופט הבהיר כי התנהגות הנהג כלפי התלמידות הייתה פסולה והתגרותן בו לא הצדיקה אותה. נקבע כי באיזון בין האינטרס הציבורי של הרתעת נהגי תחבורה ציבורית מהתנהגות גזענית לבין נסיבותיו האישיות של הנהג, האינטרס הציבורי גובר ולכן אין מקום לבטל את ההרשעה.
הנהג פגע בכבודן של התלמידות, השפיל והפלה אותן
עוד ציין השופט כי על נהג תחבורה ציבורית מוטלת אחריות רבה על שלומם של נוסעיו, המתגברת כאשר מדובר בילדים. הוחלט כי התבטאויותיו של הנהג כלפי התלמידות מהוות פגיעה קשה בכבודן ואינן עולות בקנה אחד עם עקרונות של התנהגות שוויונית ומכבדת בין אדם לרעהו.
נפסק כי הבטחת שלום הנוסעים בתחבורה הציבורית והגנה על כבודם מחייבות הטלת עונש הולם על הנהג, שמשקף את הסלידה החברתית מאמירות בעלות גוון גזעני שבכוחן להשפיל ולבזות.
בהמשך השופט ציין כי הנאשם פגע במעשיו בכבודן של התלמידות מבלי שהפנים את גודל האחריות המוטלת עליו כנהג העוסק בהסעת תלמידים. זאת מאחר שהכריח את התלמידות לשבת בחלקו האחורי של האוטובוס ובכך הפלה אותן אל מול שאר התלמידים באוטובוס.
רישיונו של הנהג נשלל והוא חויב לשלם פיצויים לתלמידות
השופט ציין כי לנהג אין עבר פלילי, הוא הודה במעשים המיוחסים לו והביע חרטה על מעשיו. באיזון שבין נסיבותיו האישיות לבין הפגיעה בערכי השוויון וכבוד האדם נקבע כי האיזון הראוי מחייב הטלת ענישה משמעותית.
בסופו של דבר השופט גזר על הנהג קנס כספי בסך של 3,000 שקלים, פסילת רישיון לנהיגה ברכב ציבורי למשך שישה חודשים ופסילה על תנאי למשך שלוש שנים. כמו כן הוטל עליו לחתום על התחייבות בסך של 50 אלף שקלים שלא לעבור עבירת התנהגות בעתיד, ולשלם פיצוי בסך של 8,000 שקלים לכל אחת מהמתלוננות.
תת"ח 77-03-13