נהיגה בזמן פסילה ברכב עבודה מסוג בובקט, מה העונש הצפוי?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

נהיגה בזמן פסילה נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בפקודת התעבורה, שהמחוקק אף ראה להורות בצדה על עונש של שלוש שנות מאסר, לפי סעיף 67 לפקודת התעבורה.
התנהגותו של אדם הנוהג ללא רישיון משקפת זלזול בחוק ובהחלטת בית המשפט ואף מהווה סכנה ממשית לשלום הציבור. הפסיקה עמדה על כך שלצד הסיכון הרב הנשקף מהעבירה לעוברי הדרך ולנהג, קיימים קשיים במימוש פיצויים, בעקבות תאונות דרכים, בעת נהיגה ללא רישיון.
הנאשם הורשע, על סמך הודאתו, בעבירות של נהיגה בזמן פסילה, ברכב עבודה מסוג בובקט, כשרישיון הנהיגה פקע יותר מ-12 חודשים, ונהיגה ללא ביטוח. בית משפט השלום לתעבורה בעכו נדרש לקבוע את עונשו.
על פי כתב האישום, ביולי 2017, סמוך לשעה שמונה בבוקר, נהג הנאשם ביעה אופני זעיר בכרמיאל, סמוך לאתר בנייה. הנאשם נהג כשהוא פסול לנהיגה לתקופה של ארבעה חודשים, בהעדרו, והפקיד תצהיר במזכירות בית המשפט לתעבורה בעכו. בנסיבות אלה נהג הנאשם כשרישיונו פקע מזה עשור וללא תעודת ביטוח תקפה.
המאשימה ציינה שהנאשם נוהג משנת 1998, ולחובתו שבע הרשעות קודמות, לכן עתרה להשית עליו מאסר בפועל, פסילה לתקופה ממושכת, פסילה על תנאי וקנס. מנגד הסנגור ביקש להסתפק בפסילה ובקנס מינימליים.
הנהיגה בוצעה באתר עבודה סגור
הסנגור ציין שהנאשם הוציא רישיון נהיגה תקף למכונה ניידת ובתום לב, סבר שהפסילה אינה חלה על כלי העבודה שבו נהג, מסוג "בובקט", שהוא כלי קטן, ומדובר באתר עבודה סגור. הסנגור ציין שמדובר בנסיבות אישיות חריגות, מאחר שלנאשם ילד החולה במחלה כרונית, ילדה נוספת, נכה וילד נוסף המטופל בבית חולים, והוא היחיד במשפחתו שברשותו רישיון נהיגה.
בית המשפט ציין כי מתחם הענישה בעבירה של נהיגה בפסילה, במקרים שבהם מדובר בנאשם שנהג בפסילה, בפעם ראשונה, יכול לכלול רכיב של מאסר, שיכול להיות על דרך של עבודות שירות, פסילה עד שלוש שנים, והפעלת מאסר מותנה במצטבר או בחופף. ובמקרים שבהם העבר אינו מכביד והנסיבות האישיות מיוחדות, ניתן להסתפק במאסר על תנאי ובפסילה לצד רכיבי ענישה נוספים.
במקרה זה, נסיבות ביצוע העבירה הן שהנאשם נפסל בהעדרו, לתקופה של ארבעה חודשים, אולם הפקיד תצהיר מאוחר יותר והפסילה חושבה באיחור, עם זאת, בתוך כשלושה וחצי חודשים, נהג ברכב עבודה, כשרישיונו פקע למעלה מעשור, וללא תעודת ביטוח תקפה.
לגבי הנסיבות שאינן קשורות לביצוע העבירה, הנאשם, יליד שנת 1979, נוהג משנת 1998, וצבר לחובתו שבע הרשעות קודמות, האחרונה, משנת 2014, בגין פקיעת רישיון נהיגה מעל 6 חודשים. לנאשם אין רישום פלילי.
מגיליונו התעבורתי עלה כי מדובר בעבירה ראשונה מסוגה. בית המשפט התרשם כי אין מדובר בנאשם, שפועל מתוך דפוס עברייני, אלא מדובר במעידה חד פעמית, שנעשתה באתר עבודה סגור. מאז האירוע הוציא הנאשם רישיון נהיגה למכונה ניידת, ובכך הסיר את המחדל והסיכוי להישנות העבירה נמוך. כמו כן, הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה והוא נדרש להסיע את ילדיו לטיפולים רפואיים.
יש מקום לחרוג ממתחם העונש ההולם
בנסיבות אלה, סבר בית המשפט שיש מקום לחרוג ממתחם העונש ההולם, שכן אין המדובר בנהיגה המשקפת דפוס התנהגותי עברייני, שבה מן הראוי למצות את הדין. במקרה זה, הטלת עונש מאסר, אף אם בעבודות שירות, עלולה לפגוע בילדיו של הנאשם ובמשפחתו.
עם זאת, בית המשפט קבע כי אין מקום להימנע מהשתת פסילה בפועל, ויש לבטא את חומרת העבירה שבוצעה, שיש בה משום אי ציות לצו שיפוטי וסיכון רב לנאשם ולאחרים. בית המשפט קבע כי הפסילה תסווג לרכב ה"בובקט" בלבד", כדי לאפשר לו להסיע את ילדיו לטיפולים שלהם הם נזקקים.
בסופו של דבר גזר בית המשפט על הנאשם את עונשים הבאים: ארבעה חודשי מאסר על תנאי למשך שלוש שנים, שלא יעבור בתקופה זו עבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, או של נהיגה בזמן פסילה. לצד, פסילת רישיון נהיגה לתקופה בת חודשיים על כל סוגי הרכב, ולתקופה בת שמונה חודשים נוספים למכונה ניידת בלבד.
בנוסף פסל את רישיון נהיגה לתקופה בת ארבעה חודשים על תנאי, למשך שנתיים, שלא יעבור עבירה שבה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או בתוספת השנייה לפקודת התעבורה והטיל קנס בסך 1,000 שקלים.
פל"א 7189-08-17