www.what2do.co.il

נהיגה בזמן פסילה בפעם הראשונה, מהו העונש הצפוי?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

נהיגה בזמן פסילה בפעם הראשונה, מהו העונש הצפוי?

נהיגה בזמן פסילה נחשבת לעבירה חמורה הזוכה ליחס מחמיר מצד בתי המשפט, מאחר שיש בה הפגנת זלזול בוטה ברשויות החוק ובבתי המשפט. נהג שרישיונו נפסל חייב להפקיד אותו במזכירות בית המשפט לתעבורה, כאשר פסילת הרישיון מתחילה מיום הפקדתו והחל ממועד זה אסור לנהוג ברכב.


חל איסור חמור על נהיגה בזמן פסילה ויש להקפיד על החוק כדי להימנע מסנקציות ומאסר בפועל. העונש על נהיגה בזמן פסילה בפעם הראשונה יכול להיות פסילת רישיון נהיגה לזמן ממושך לצד עונש מאסר על תנאי כעונש הרתעתי. בפעם השנייה עלול בית המשפט להטיל מאסר בפועל שניתן לריצוי בדרך של עבודות שירות.


מאסר למשך שלוש שנים וקנס כספי גבוה


סעיף 67 לפקודת התעבורה קובע כי נהג שרישיונו נפסל על ידי בית משפט, וכל עוד הפסילה בתוקף, אינו רשאי לנהוג ברכב. עבירת נהיגה בזמן פסילה מתקיימת כאשר נודע לאדם שהוא פסול מלהחזיק או לקבל רישיון נהיגה ולמרות זאת הוא המשיך לנהוג. אדם שנהג או הרשה לאדם אחר לנהוג ברכב בניגוד להודעת איסור שימוש או צו איסור שימוש, צפוי לעונש מאסר של שלוש שנים או קנס כספי גבוה, או שני העונשים יחד.


העבירה מתקיימת גם כאשר הנאשם נהג בניגוד לתנאים המצויים ברישיון, או כאשר נודע לו כי נפסל מלהחזיק ברישיון רכב וכל עוד הפסילה בתוקף השתמש ברכב או הרשה להשתמש בו, או כאשר נהג או הרשה לאחר לנהוג ברכב, בניגוד להודעת איסור שימוש.


החוק קובע כי די במשלוח הודעה בדואר על דבר פסילת הרישיון כדי שתתקיים החזקה שלפיה הנהג מודע לכך שרישיונו נשלל. לפיכך כדי להרשיע בעבירת נהיגה בזמן פסילה על התביעה להוכיח בפני בית המשפט כי הנהג ידע על הפסילה, ולמרות הידיעה בחר שלא לכבד את ההחלטה החוקית ונהג בזמן פסילה. המודעות לדבר פסילה ניתנת לסתירה בנסיבות חריגות ובהתקיימות שני תנאים: האחד כאשר ההודעה בדבר הפסילה לא הגיעה לידי הנהג. והשני, אם ההודעה לא הגיעה מנסיבות שאינן תלויות בנהג.


מעצר והליך שפיטה מזורז


במקרים רבים כאשר אדם נתפס כאשר הוא נוהג ברכב בזמן פסילה, ההליך החקירתי שנפתח נגדו כרוך במעצר ובהליך שפיטה מזורז, במטרה למנוע ממנו לחזור לנהוג או להשתמש ברכב בניגוד להחלטת בית המשפט.


כתב אישום בגין נהיגה בזמן פסילה מלווה בסנקציות משמעותיות ובהליכים שונים, כך שקיים איום ממשי שהרישיון יישלל ולעתים גם חירותו של הנאשם. מתחם הענישה הקבוע לעבירות של נהיגה בזמן פסילה, נע בין מאסר על תנאי בנסיבות קלות באופן מיוחד, עד לתקופת מאסר בת שנה. מתחם תקופת פסילת רישיון הנהיגה ביחס לעבירה של נהיגה בזמן פסילה נע בין ששה חודשים ועד לחמש שנים.


בפעם הראשונה שבה מבוצעת עבירת נהיגה בזמן פסילה מעדיף בית המשפט להשית על הנאשם עונש של פסילה ממושכת לצד מאסר על תנאי. בפעם השנייה מטיל בית המשפט על הנהג מאסר בפועל שניתן לריצוי בעבודות שירות. אולם בכל מקרה, התביעה יכולה לבקש מעצר עד תום ההליכים ובכך להחמיר את מצבו של הנאשם.


אירוע שלישי של נהיגה בזמן פסילה


הנאשם הורשע בביצוע עבירה של נהיגת רכב בעודו תחת פסילה פעילה אשר הוטלה עליו בחודש יוני 2015, לתקופה בת שנה, זאת לאחר שנהג רכב בעודו תחת פסילה פעילה של רישיון נהיגתו. בית משפט השלום לתעבורה בבאר שבע נדרש לקבוע את העונש ההולם.


מאחר שמדובר באירוע שלישי של נהיגה בזמן פסילה, עתרה המדינה להפעלת מאסר מותנה בן ששה חודשים התלוי נגד הנאשם כתוצאה מהרשעתו האחרונה. לאור העובדה כי הוא עבריין תנועה סדרתי, אשר חוזר ומבצע עבירות בכל הקשור לנהיגה בזמן פסילה, ביקשה כי ענישתו תכלול מאסר בפועל לצד פסילה ארוכה, עונשים מותנים וקנס או התחייבות כספית.


עורך דינו של הנאשם הפנה את בית המשפט לתסקירו של שירות המבחן וביקש לאמץ באופן מלא את המלצותיו. לדבריו, מאחר שהנאשם נעדר רקע פלילי, אב לשני ילדים המנהל אורח חיים נורמטיבי, יש הצדקה לענישה בעלת אופי שיקומי עד כדי הארכת המאסר המותנה ושליחתו לביצוע עבודות שירות לתועלת הציבור.


לאחר שמיעת טיעוני הצדדים, קבע בית המשפט כי הנאשם ראוי לענישה מוחשית ביחס לנהיגתו האחרונה, בעיקר כאשר מדובר בנהיגה בזמן פסילה שלישית, אך נוכח מעצרו מיד לאחר ביצוע העבירה ותקופת מעצר הבית הארוכה שבה שהה ללא כל הפרה, ולאור העובדה כי הנאשם לא הפר את פסילתו עד לתום ההליכים במשך חודשים ארוכים, קיבל את המלצתו השיקומית של שירות המבחן באופן חלקי.


בנסיבות אלה גזר בית המשפט על הנאשם את העונשים הבאים: חתימה על התחייבות כספית בסך של 10,000 שקלים להימנע מביצוע עבירה בניגוד לסעיף 10(א) בפקודת התעבורה או עבירה של נהיגה בזמן פסילה בתוך שנתיים. לצד פסילה מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 15 חודשים ועוד שמונה חודשים על תנאי למשך שלוש שנים.


נוסף על כך, בית המשפט גזר על הנאשם ששה חודשי מאסר אשר ירוצו אם הנאשם יורשע בביצוע עבירה של נהיגה בזמן פסילה או נהיגה עם רישיון נהיגה שאינו תקף מעבר ל- 24 חודשים בתוך שלוש שנים, ועוד ששה חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות והפעלת ששה חודשי מאסר מותנה לריצוי באופן חופף למאסר שנגזר בדרך של עבודות שירות.


פל"א 12781-06-17
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

פניית פרסה

הנאשם הואשם באי ציות לתמרור ב-6 האוסר פניית פרסה, בצומת הרחובות בן גוריון – נורדאו בבת ים, עבירה בניגוד לתקנה 22(א) לתקנות התעבורה 

ביטול קנסות תעבורה, הכיצד?

האם כדאי להגיש בקשה להישפט? כיצד מבטלים דו"ח תעבורה? מהן העילות הנפוצות לביטול קנס תעבורה? 

שיטת הניקוד החדשה

בשיטה זו נקבע כעיקרון כי לכל נהג נפתח כרטיס אישי. בסופה של קב’ התקנות הזו נרשם פירוט מהי כמות הנק’ לגבי כל עבירה- התוספת השישית של תקנות ... 

צילום הרכב כראיה

צילמו את רכבך ? מה המשמעות המשפטית וכיצד ניתן להתמודד עם ראיה מסוג זה ? 

מאסר בגין עבירות תעבורה, אימתי?

מתי העונש בגין עבירות תעבורה הוא מאסר? העובר אחת העבירות האלה, דינו - מאסר שנתיים או קנס ואם העבירה היא עבירת קנס שדן בה בית המשפט 

פסילה על תנאי במקום פסילה בפועל בעבירות תעבורה, האמנם?

האם בסמכותו של בית המשפט לקבוע, במקום בו בוצעה עבירה אשר בצידה פסילה מינימאלית, כי יוטל על הנאשם פסילה על תנאי בלבד? 

נהיגה ללא רישיון רכב תקף

מהי עבירת נהיגה ללא רישיון רכב בתוקף? האם מדובר בעבירת תעבורה חמורה? מהו משקלה של התקופה במהלכה לא היה הרישיון בתוקף? 

ביטול החרמת רכב

האם ניתן לבטל החרמת רכב? כיצד מתמודדים עם החרמת רכב כאשר בעל הרכב לא נהג בעת ביצוע העבירה? 

הרשעת חף מפשע בעבירות תעבורה - חזקת האחריות של בעל הרכב

האם ניתן להרשיע אדם בעבירות תעבורה כאשר הוכח מעל לכל ספק שלא הוא זה אשר נהג ברכב במועד ביצוע העבירה?  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.