www.what2do.co.il

מודעות כאבן בוחן בין גרימת מוות ברשלנות לבין הריגה - תאונת דרכים

דרגו את המאמר

מודעות כאבן בוחן בין גרימת מוות ברשלנות לבין הריגה - תאונת דרכים

תאונת דרכים בגין מהירות מופרזת – הריגה או גרימת מוות ברשלנות?


עפ 2832/10

 

בית המשפט העליון נדרש לבחון בקשת רשות ערעור על הכרעת דין וגזר דין אשר ניתנו בבית המשפט המחוזי כנגד נהג אשר הורשע בהריגה בגין גרימת תאונת דרכים בה מצאו את מותם שניים מחבריו הטובים. על פי עובדות המקרה, הנאשם, אשר היה בן 18 בעת האירוע, נהג ברכב כאשר עימו יושבים שלושה מחבריו.


שני המנוחים ישבו בספסל האחורי ולא היו חגורים בחגורות בטיחות. הנאשם נהג באופן בלתי זהיר בעליל, במהירות של כ-100 קמ"ש בכביש משובש בו הוגבלה המהירות המותרת ל-60 קמ"ש בלבד. כמו כן, הנאשם ניסה "להשתחל" בין שתי מכוניות בנתיב לצידו, וזאת תוך שהוא אינו אומד נכונה את המרחק בין המכוניות ואת מהירות נסיעתן. יודגש כי הנאשם היה בעת האירועים נהג צעיר, וחרף כך הוא לא נסע כאשר לצידו מלווה מבוגר. במהלך הסטייה בין הנתיבים, התנגש רכבו של הנאשם עם הרכב בנתיב הצדדי. שני הרכבים איבדו שליטה ורכבו של הנאשם התהפך לאחר שהתנגש במעקה. חבריו, אשר לא היו חגורים, נהרגו במקום.


מודעות כאבן בוחן


המדינה ביקשה להרשיע את הנאשם בעבירת הריגה (עבירה חמורה אשר העונש בגינה יכול להגיע עד 20 שנות מאסר). ב"כ הנאשם ביקש להימנע מהרשעת מרשו בעבירה זו, ולהסתפק בהרשעתו בגרימת מוות ברשלנות (עבירה פחותה בחומרתה מהריגה).


גרימת מוות ברשלנות והריגה הינן עבירות אשר עוסקות שתיהן במותו של אדם. ההבדל המהותי ביניהן נעוץ אפוא ביסוד הנפשי. בע"פ 467/09 זילברמן נ' מדינת ישראל, השופט סלים ג'ובראן עמד על כך בפסיקתו. "אין ספק כי הגבול בין שתי העבירות הללו יכול במקרים מסוימים להיות דק מן הדק. לא פעם, הגבול בין גרימת מותו של אדם מתוך קיום מחשבה פלילית ברמה של קלות דעת, אשר בצידה הרשעה של האחרון בהריגה, ובין גרימת מותו של אדם לצד מחשבה פלילית מסוג רשלנות, המביאה להרשעת האדם בגרימת מוות ברשלנות, איננו משמעותי".
 

מבחינה עקרונית, המודעות הינה אבן הבוחן העומדת בין קלות דעת לרשלנות. לאמור, בעוד שהמודעות אשר עומדת במרכזה של "קלות דעת" מצויה, הרי שרשלנות איננה כוללת "מודעות" כגון דא. יצוין כי מודעות איננה חייבת להיות מודעות לאפשרות של מוות. די בכך כי הייתה קיימת מודעות ל"אפשרות התרחשותה של התוצאה", ואין צורך להוכיח במקרים אלה מודעות לגבי "התוצאה המדויקת". השופט ג'ובראן הגדיר זאת כ"מודעות לגבי הסיכון הגלום".


שתי חזקות עומדות בבסיס הוכחת מודעות של קלות דעת לגבי התוצאה האפשרית כתולדה מהמעשים המדוברים. חזקה אחת היא כי אדם מודע למשמעות של התנהגותו (לדוגמא, מודעות לכך שנהיגה במהירות מופרזת באופן מוגזם מקרבת באופן משמעותי את סיכוייו של הנהג להיקלע לתאונת דרכים). חזקה נוספת הינה כאשר מדובר ברשלנות רבתי. במקרים אלה, חזקה על הנהג שהוא התנהג בדרך של קלות דעת. חשוב לציין כי לא מדובר בחזקות מוחלטות וחזקות אלה מוסקות בכל מקרה ומקרה בהתאם לנסיבותיו. כמו כן, לא אחת נפסק כי די בכך שנאשם יעורר ספק סביר כדי להפריך את החזקה העובדתית


נהיגה במהירות גבוהה בלתי סבירה – רשלנות רבתי


במקרה דנן, בית המשפט עמד את נסיבותיו האישיות של הנהג הנאשם. מדובר בבחור צעיר, נהג חדש, חסר ניסיון. עם זאת, השופטים עמדו על נהיגתו הפרועה של הנהג ועל כך שחזקה עליו שהוא ידע כי מדובר בנהיגה מסוכנת.


"מי שנוהג במהירות גבוהה בלתי סבירה לתנאי הדרך, אינו שומר מרחק ונדבק לכלי רכב בצורה מסוכנת עד שהוא נאלץ לנסות ולהשתחל בין שני רכבים כדי לנסות ברגע האחרון למנוע התנגשות, אינו עד למסוכנות הטמונה בנהיגתו, לרבות האפשרות כי רכבו יתנגש ברכב אחר ויגרום לתוצאות קטלניות, כפי שארע לצערנו במקרה זה". אי לכך, נקבע כי אין להתערב החלטתו של בית משפט קמא להרשיע את הנאשם בשתי עבירות הריגה. עם זאת, בית המשפט העליון התערב בעונש אשר נגזר על הנאשם והמתיק אותו בשנה אחת – משבע שנים לשש "בלבד".
 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

תאונת דרכים קטלנית

כיצד מתמודדים עם גרימת תאונת דרכים קטלנית? האם ניתן להגיע לזיכוי בבית המשפט? מהו העונש אשר יוטל על נהג שמעורב בתאונת דרכים קטלנית? 

גרימת מוות ברשלנות, מה הדין?

מה העונש במקרה של עבירת גרימת מוות ברשלנות ע"פ סעיף 64 לפקודת התעבורה? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין לתעבורה ... 

זיכוי בבית המשפט: תאונת פגע וברח

בית המשפט קבע כי יש לזכות אדם אשר הוגש כנגדו כתב אישום בגין מעורבות בתאונת פגע וברח, וזאת משום שלא הוכח כנדרש שאכן רכבו היה מעורב בתאונה... 

זיכוי נהג מפגיעה בהולך רגל במעבר חציה בגין רשלנות הולך הרגל

הולך רגל אשר נכנס למעבר חציה באופן רשלני הביא לכך כי הנהג אשר פגע בו לא הורשע בבית המשפט לתעבורה... 

דריסה למוות של הולכי רגל - הרשעה בהריגה ומאסר בפועל

נהג דרס למוות שני הולכי רגל במעבר חצייה. בית המשפט הרשיע את הנהג בעבירת הריגה ונגזרו עליו 18 חודשי מאסר בפועל. כמו כן, רישיון הנהיגה שלו נשלל ל-15 שנה... 

גרימת מוות בתאונה - גזר דין לנהג נורמיטבי אשר גרם למוות בתאונה

מהם השיקולים אשר מנחים את בית המשפט בבואו לגזור עונש על אישה נורמיטיבית בעלת עבר של נהיגה זהירה, אשר ברגע אחד של רשלנות גרם למוות בתאונה? 

מעצר עד תום ההליכים בעבירות תעבורה

אנשים רבים מבצעים מדי יום עבירות תעבורה, חלקן חמורות המביאות את הנהגים הסוררים בפני שופט. האם יש להורות על מעצר עד תום ההליכים כאשר מדובר בעבירות תעבורה? 

פסילת רישיון נהיגה לאחר תאונת דרכים קטלנית - תיקון 78 לפקודת התעבורה

האם רישיון נהיגה ייפסל עד תום ההליכים כאשר הנהג הנאשם היה מעורב בתאונה קטלנית בה קיפח אדם את חייו? 

תאונת דרכים קטלנית - הרשעה בהריגה בעקבות נהיגה בשכרות וחציית רמזור אדום

בתאונת דרכים קטלנית ברעננה נהרג נהג אשר התנגש בו רכב שחצה באדום. האם חצייה באדום, בצירוף עם נהיגה בשכרות, מהווה עילה להרשעה בעבירת הריגה? 

שלילת רישיון של נהג משאית לאחר תאונה קטלנית

תאונת הדרכים בערבה - בית המשפט הורה על שלילת רישיונו של נהג המשאית הבדואי... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.